Reflectie

Tijd voor reflectie: weet jij nog wie je bent?

In het leven vervullen we doorgaans veel verschillende rollen. Als ouder stel je je anders op dan als kind, en als partner gedragen we ons anders dan als collega. Je zou kunnen zeggen dat wie we zijn, een combinatie is van alle rollen die we aannemen in het dagelijks leven, ook al kun je nooit én partner én moeder tegelijkertijd zijn..

Maar soms kun je ver verwijderd raken van jezelf en hoe jij je vanbinnen voelt. Zo aan het begin van een nieuw jaar is het tijd voor reflectie, tijd om stil te staan bij wie je écht bent, en hoe jij met verschillende situaties omgaat. Was jij jezelf of gedroeg je je op een manier waarvan je dacht dat het zo moest?

Verschillende rollen

De verschillende rollen die we kunnen vervullen kunnen persoonlijk zijn, op relationeel vlak, professioneel, en soms baseren we ons gedrag op onze vaardigheden. Wanneer bepaalde rollen zoveel tijd en aandacht vragen dat je je ermee gaat identificeren, kan het zijn dat je daardoor niet meer weet wie je daadwerkelijk bent. Zo kan het voorkomen dat het niet meer lukt om je in bepaalde situaties te handhaven. In wiens ogen en aan wiens verwachtingen moet je nou voldoen? Je raakt uit balans, want ook thuis, tijdens hobby’s of bij vrienden schud je die ene rol niet van je af.

Belemmerende overtuigingen

Bepaalde overtuigingen of ideeën over wie je bent of zou moeten zijn, kunnen zich verankeren in je gedrag. Logisch gevolg, want het is comfortabel om te weten waar je aan toe bent. Maar deze overtuigingen kunnen je ook behoorlijk belemmeren. Want ook al zijn bepaalde gedragingen of gedachten een automatisme geworden, dat betekent nog niet dat je er ook daadwerkelijk gelukkiger van wordt omdat je niet meer jezelf bent: je speelt een rol die niet bij je past. Misschien dat je denkt dat je daardoor meer aanzien, energie of zelfs liefde krijgt.

Zelfinzicht

De rollen die je zo gemakkelijk op je neemt, is vaak niet de essentie van wie je bent. Jouw bijdrage aan je omgeving is persoonlijk, veranderlijk en uniek. Daar zijn we niet altijd bewust mee bezig, maar in feite is het jammer voor jezelf als persoon: je doet jezelf tekort. Want zonder dat inzicht in wie je daadwerkelijk bent, is het moeilijk om jezelf te ontwikkelen, te ontplooien, te genieten. De periode rondom de jaarwisseling is bij uitstek een moment om je bewust te worden van je eigen wensen, dromen, gevoelens en verlangens en stil te staan bij de persoon die je werkelijk bent: uniek!

Kom tot waardevolle inzichten over wie je bent met counseling

Een mooie kans

Om tot waardevolle inzichten te komen, kan het nuttig zijn je licht eens op te steken bij een counsellor. Een counsellor kan je helpen door die buitenkant heen te prikken en je een leerzame spiegel voorhouden, zonder waarde- of (voor)oordeel. Daardoor leer je bepaalde denkpatronen of overtuigingen herkennen, en krijg je antwoord op de vraag waar je nu echt energie van krijgt. Zo kun je leren welke keuzes écht bij je passen. En waarom zou je jezelf dat niet gunnen?

Benieuwd?

Mocht jij jezelf beter willen leren kennen, dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor die mensen ondersteunt bij persoonlijke ontwikkelvraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar iemand tegenaan loopt in het leven. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’

Datum: 09 januari 2020