vakantie

Vakantie: ontspannend of toch niet?

Als je samen met je partner op vakantie gaat, stel je jezelf een heerlijke, ontspannen periode voor. Corona heeft veel beperkingen opgelegd en nu kunnen jullie eindelijk even naar het strand, wandelen, fietsen, steden bezoeken. Helaas verloopt de vakantie anders dan gedacht. Je zit de hele dag op elkaars lip en je ergert je aan je partner. Ook de irritaties die eerder al speelden borrelen langzaam op tot de bom barst: jullie krijgen ruzie. Hoe komt dit en hoe kom je hier weer uit? Jan van Eck, coach, counselor en relatietherapeut in Alphen aan den Rijn, kan je ondersteunen om hier inzicht in te krijgen en ook in de vakantieperiode een fijne relatie te hebben.

Samen en apart

In het gewone leven delen jij en partner tijd met elkaar. Samen eten, tv kijken op de bank, in het weekend lekker eropuit, een stukje fietsen. Daarnaast bewandel jij ook je eigen pad. Je gaat naar je werk en besteedt tijd met andere mensen. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Het is heerlijk om bij je partner te zijn, maar daarnaast trek je ook met anderen op.

Kleine frustraties krijgen grote gevolgen

De vakantie breekt aan. De spullen zijn gepakt, de reis is geboekt en jullie vertrekken. Je hebt eindelijk alle tijd om met elkaar door te brengen. Je maakt foto’s om alle herinneringen te kunnen bewaren. Als je de hele dag met elkaar optrekt, kunnen de irritaties weer langzaam opborrelen. Je begint je aan je partner te ergeren, je partner wil andere dingen doen dan jij en je doet niet meer wat jij eens graag zou willen. De kleine frustraties worden groter en je ergert je steeds meer. Het is niet meer de vraag óf, maar wanneer die bom gaat barsten.

Wat zou je kunnen doen?

Een vakantie kan zo onverwachts veranderen in een relatietest. Wat kun je zelf eventueel doen om spanningen te voorkomen of te verminderen? Belangrijk is je uit te spreken wat je bezighoudt. Luister naar elkaar zonder te oordelen en neem hier uitgebreid de tijd voor. Probeer niet meteen te reageren of de ander te onderbreken door te oordelen. Dit is moeilijk maar het uitproberen waard, wil je met de ander verbonden blijven en de relatie versterken.

Een vakantie kan onverwachts veranderen in een relatietest

Op afstand

Is de bom al gebarsten? De spanningen zijn misschien al veel eerder in de relatie opgebouwd maar is nog nooit met elkaar gedeeld. Op vakantie ben je immers niet in je ‘gewone’ patroon van doen. Vakantie kan juist de gelegenheid bieden om op een open manier samen naar jouw en jullie leven te kijken dat jullie hebben opgebouwd. Wat missen jullie in elkaar en waar komt de frustratie vandaan? Door hier over te praten kun je niet alleen inzichten krijgen en allebei tot rust komen, maar ook als jullie weer thuis zijn een nieuwe start maken en proberen de frustraties te voorkomen om erover te praten.

Open en ondersteunend

Ben je op zoek naar hulp in het inzicht krijgen waarom jij je stoort aan de ander en waardoor dit komt? Dan kun je baat hebben bij een goede relatietherapeut. Jan van Eck is relatiecounselor in de omgeving Alphen aan den Rijn. ‘We zoeken naar de oplossingen van het probleem op een manier die bij jullie past. Door open over de problemen te praten en hierbij echt tot de kern te gaan, merk ik vaak dat veel koppels de verbinding en het vertrouwen in de relatie terug kunnen vinden.’ Een vakantie achter de rug waarbij ruzie toch vaak op de voorgrond stond? Neem dan contact op met Jan om jullie verder te laten helpen.

Datum: 27 juli 2020