relatie

Vakantie over, je relatie voorbij?

Voor jou was het afgelopen periode hopelijk ook zover: vakantie! Eindelijk weer tijd samen met je partner. Tijd om gezamenlijk te relaxen, weer dichter bij elkaar te komen en meer tijd aan elkaar te besteden. Weg van de vaste bezigheden en verplichtingen. Daar keek je naar uit!

Samen genieten?

Jij had verwachtingen en maakte plannen: samen bezienswaardigheden ontdekken, wandelingen maken in het bos of op het strand, vroeg opstaan of juist lekker lang uitslapen. Kortom: samen genieten van ontspanning en rust. Helaas is het tegendeel soms waar: in plaats van dat je van elkaars aanwezigheid geniet, ergeren jullie aan elkaar en gaan jullie met elkaar in discussie: van kibbelen naar ruzie.

Ruzies

De onderwerpen variëren: hij kijkt te veel naar vrouwen, jullie hebben verschillende wensen (hij wil iets ‘doen’, jij wil relaxen). Een van jullie drinkt te veel alcohol of geeft te veel geld uit. Maar een fundamenteel punt van discussie: jullie zijn je ervan bewust geworden dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Jullie leven langs elkaar heen!

Grenzen bewaken

Natuurlijk kun je een ruzie of conflict niet altijd voorkomen. Dat hoeft ook helemaal niet! Merk je irritaties of ergernissen bij jezelf of bij je partner, dan kun je dit voorkomen door rekening te houden met elkaars grenzen. Dat kan gaan om elkaars materiële, fysieke en emotionele grenzen. Heb je wensen, spreek ze dan uit. Een keer iets voor jezelf doen is ook belangrijk! Elkaar kunnen loslaten is namelijk ook een belangrijke kracht in een relatie. Net zoals taken verdelen: laat je partner in zijn waarde en respecteer waar hij of zij goed in is.

Jullie zijn je ervan bewust geworden dat jullie uit elkaar zijn gegroeid

Relativeringsvermogen

Een vakantie lost jullie problemen niet op, maar kan wél helpen om opnieuw te ontdekken wat jullie nou zo leuk aan elkaar vinden. Dat vereist zelfkennis, kennis en respect voor de ander. Een dosis relativeringsvermogen is ook mooi meegenomen. Probeer te benoemen wat pijn doet en hoe deze pijn doorwerkt in je denken en gedrag. Let erop dat je vanuit jezelf praat en niet vanuit de ander en probeer je oprecht in te leven in de ander!

Gedrag

Door goed naar elkaar te luisteren, kun je begrijpen waar de schoen wringt. Het is aan te raden om hier geen buitenstaanders bij te betrekken, ook al ben je nog zo close met je vrienden of familie. Het conflict wordt hierdoor alleen maar groter. En tot slot: wees je ervan bewust dat het niet gaat om afwijzing van jou als persoon. Het gaat om een reactie op jouw gedrag, waar de ander emoties aan koppelt.

Relatietherapie

Natuurlijk kunnen jullie weer dichter bij elkaar komen door samen meer te ontspannen. Lachen, sporten, nieuwe dingen doen en seks kunnen weer voor een betere connectie zorgen. Maar pak je hiermee écht de kern van de problemen aan? Ruzies kunnen destructief werken als je elkaar aanvalt op je persoonlijkheid, eindeloos problemen blijft ontkennen of elkaar veroordeelt. Wanneer de communicatie ernstig verstoord is, dan kan professionele hulp in de vorm van relatietherapie een middel zijn om een echtscheiding te voorkomen.

Datum: 21 augustus 2018