vertrouwensbanden

‘Vertrouw je mij?’ Werken aan vertrouwensbanden

Vaak hebben we een vrij concreet beeld van hoe we willen dat anderen ons zien. Doorgaans is dit een reflectie van hoe je naar jezelf kijkt. Je wilt graag goed zijn voor jezelf en anderen, zodat de mensen in je omgeving je vertrouwen en daardoor hun beslommeringen met je willen delen. Maar lukt het ook om over te brengen dat je integer bent? Hoe weet je of de ander dat ook ziet? Daarbij zijn zelfinzicht, tijd en communicatie zeer belangrijke elementen.

Zelfkennis is een voorwaarde

Voor een gevoel van verbintenis zijn respect, vertrouwen, wederzijdse steun en waardering belangrijke factoren. Maar hoe kun je die gevoelens opbouwen als je ze niet goed kent, laat staan dat je weet deze over te brengen? Zonder inzicht in het eigen gedrag zullen pogingen tot gerichte communicatie niet veel effect hebben. De ander begrijpt je niet, voelt niet aan wat je wilt of je komt onoprecht over, aangezien je niet doet hoe je daadwerkelijk bent. Kortom, zelfinzicht is een voorwaarde om een duurzame band met anderen op te bouwen en te onderhouden.

Eigenschappen en eigenaardigheden

Als mens heb je allerlei eigenschappen en eigenaardigheden. Dat maakt wie je bent: een uniek individu. Maar kun je deze eigenschappen van jezelf ook herkennen en benoemen? Jan van Eck is counsellor en kan je helpen bewuster te worden van jezelf. ‘Iedere persoon is uniek, en dat is ook goed. Je kunt alleen maar zijn wie je bent, want als je op die manier naar buiten treedt, geeft dat anderen vertrouwen. Ze weten wie je bent en wat ze van je kunnen verwachten. ‘Doen alsof’ wekt vaak wantrouwen op.’

Investeer je tijd

Daarnaast heeft het winnen van vertrouwen tijd nodig. Logisch, want pas na verloop van tijd, door allerlei gebeurtenissen, kun je ontdekken hoe iemand is en wat je aan iemand hebt. Heb jij het gevoel dat je inmiddels wel weet wie je bent, maar wil je ook graag dat anderen dat zien? Blijf dan gewoon wie je bent en speel geen rollen om aandacht te krijgen. Niet iedereen heeft het vermogen om je te zien hoe je daadwerkelijk bent. Neem tijd voor jezelf en geef aandacht aan zaken die voor jou belangrijk zijn. Alles waaraan je aandacht geeft, groeit, ook aan jou als persoon. Door open en positieve communicatie ontstaat er vertrouwen van anderen in jou en groei je in relaties en vriendschappen.

Niet iedereen heeft het vermogen om je te zien hoe je daadwerkelijk bent

Opbouwende communicatie

Een goed zelfinzicht, tijd en aandacht zijn belangrijk, maar hoe bereik je dit? Een verbinding is natuurlijk wederzijds, en om tot een wederzijds vertrouwen te komen moeten beide partijen de tijd nemen om elkaar beter te leren kennen. Goede communicatie bestaat uit écht naar elkaar luisteren, dus niet slechts horen wat de ander zegt. Dat betekent dat je niet alleen over jezelf praat, maar ook genoeg plaats inruimt voor de reacties en gedachten van de ander. Daarbij is openheid en kwetsbaarheid belangrijk. Want hoe helderder je bent, hoe groter de kans dat de ander dat ook bij jou durft te zijn.

Benieuwd?

Mocht jij jezelf beter willen leren kennen of beter willen leren communiceren, dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor die mensen ondersteunt bij persoonlijke ontwikkelvraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar iemand tegenaan loopt in het leven. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’

Datum: 24 januari 2020