massage

Massage bij rouwverwerking en verlies

Bij rouw en verlies denk je al gauw aan het overlijden van een dierbare naaste. Maar we worden er in ons leven op nog veel meer manieren mee geconfronteerd: een echtscheiding, ontslag of invaliditeit na een ernstige ziekte of ongeval. Een dergelijke heftige gebeurtenis heeft een grote impact op je leven en verwerk je op een vergelijkbare manier. En die manier is voor iedereen anders. Er bestaat dan ook geen draaiboek waarin je kunt lezen hoe jij het rouwproces moet doorlopen. De manier van rouwen is voor iedereen heel persoonlijk.

Vervreemd van jezelf

Je wordt overspoeld door een groot verdriet en gevoel van eenzaamheid. Of misschien voel je juist wel helemaal niets meer. Je gaat op de automatische piloot verder, gaat in de overlevingsstand en raakt steeds meer vervreemd van jezelf. Er zijn gevoelens van angst, pijn, wanhoop, verdriet en misschien zelfs wel schuld. Had je het kunnen voorkomen? Heb je het wel goed gedaan? Alles wat vertrouwd en veilig voelde, lijkt te zijn verdwenen. En waar je in het begin nog aandacht en begrip van de buitenwereld kreeg, hoor je nu steeds vaker dat je je weer bij elkaar moet pakken, dat het tijd is om verder te gaan, en dat de tijd van rouwen nu voorbij moet zijn. Maar hoe moet je dat doen als je je van binnen nog zo verscheurd voelt?

Een massage helpt je om gevoelens te deblokkeren en troost te krijgen

De helende kracht van massage

Birgit van de Weijer van praktijk Losjes in Balans vertelt: ‘Rouwen heeft niet alleen invloed op je geest, maar ook op je lichaam. Emoties zetten zich vast in je lijf. Spieren voelen strak en gespannen, waardoor ontspannen niet meer lukt. Massage kan een manier zijn om deze spanning los te laten en te gaan luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Massagetherapie kan heel ondersteunend zijn in je rouwproces. Warme handen die je lichaam ondersteunen. Begrip en compassie ervaren. Langzaam de spanning uit je lijf weg voelen vloeien. Dat kan zo helend zijn. Aanraken is het beste medicijn.’

De wens om aangeraakt te worden

‘Iedere mens heeft behoefte om aangeraakt te worden. Studies hebben zelfs aangetoond dat er fijne chemische stofjes vrijkomen die je een prettig gevoel geven: het zogenaamde ‘knuffelhormoon’. Volgens onderzoekers is de kracht van lichamelijke aanraking zelfs tien keer sterker dan woorden’, weet Birgit. ‘Daarbij maakt het niet uit of het om een troostende omhelzing, liefdevolle knuffel of massage gaat. Lichamelijke aanraking tijdens een massage geeft ook die rust en ontspanning in je hoofd en lichaam en het werkt troostend.’

Laat je helpen

Losjes in Balans is de therapeutische praktijk van Birgit van de Weijer. In deze praktijk geeft ze persoonlijke begeleiding in de vorm van massages aan volwassenen en kinderen vanuit een holistische visie. Ze kijkt daarbij altijd verder dan de lichamelijke klacht. ‘De massagetherapie doe ik vaak in combinatie met coaching’, aldus Birgit. Wil jij weten wat zij voor jou kan betekenen? Neem dan eens contact op!

Datum: 23 oktober 2018