rouw

Omgaan met rouw en verdriet: 4 dingen om te onthouden

Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde. In het rouwproces ontstaan vaak enorme emoties die moeilijk te vatten en controleren zijn. Deze allesverslindende emoties zijn onderdeel van het proces, maar zullen niet blijvend zijn. Om je te helpen met zwaar verdriet, zijn hier enkele ideeën om in gedachten te houden tijdens dit emotionele proces.

1. Zelfs als je denkt dat het onmogelijk is, weet dat je het aankunt

Het is de menselijke natuur om pijnlijke dingen te willen vermijden en wanneer we een geliefde verliezen, kan het zo zijn dat we de pijn van verdriet als ondraaglijk ervaren. De enige manier om hier doorheen te komen, is door de situatie te ervaren en te leren over onze eigen copingvaardigheden. Door de pijnlijke emoties te omarmen, maken we het mogelijk om veerkracht op te bouwen en onze innerlijke hulpbronnen op te roepen.

2. Wees aardig voor jezelf

Rouwen kan slopend zijn en tijdens deze stressvolle tijden is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Zorg dus voor voldoende nachtrust, eet een gezonde maaltijd en drink voldoende. Vermijd bovenal ongezonde gewoontes – alcohol en suiker lijken misschien een onmiddellijk effect te hebben, maar ze werken eigenlijk averechts.

3. Denk in cycli, niet in rechte lijnen

Als je je wisselvallig voelt – op het ene moment denk je dat je beter bent en daarna voel je opeens weer slechter – dan wil dat niet zeggen dat je bent teruggevallen of slechter bent geworden. Dat heet verdriet, en dit werkt meestal niet in een rechte lijn. Het is dus belangrijk om te onthouden dat rouwen eigenlijk een serie cycli is. Het kan je terugbrengen naar waar je een tijdje geleden was, wat ons de mogelijkheid geeft om dieper te voelen en onze copingvaardigheden aan te leren door bepaalde situaties te ervaren.

Een uitvaart is voor iedereen net even anders. Wil je jouw steun betuigen en op een waardige manier afscheid nemen, dan kun je op www.pc.nl/blogs/troostgeschenk-bij-overlijden/ inspiratie opdoen voor een mooi troostgeschenk.

4. Onthoud dat verdriet betekenis kan creëren

Als je iemand uit je leven verloren hebt, dan moet je een manier vinden om verder te gaan. Rouwen is een natuurlijke reactie op van iemand houden en we hebben allemaal ervaringen uit het verleden die van invloed zijn op hoe we onszelf zien. Rouw speelt daarbij een belangrijke rol, want het is een gelegenheid om na te denken over wat voor ons het belangrijkst is.

Datum: 02 februari 2024