verdriet

Stil verdriet: pijn een plekje geven

Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was. Het kan helpen om te praten over je gevoelens. Om gewoon even je hart te luchten. Daar help ik je graag bij.

De eerste dagen na het verlies

In het begin was het fijn om de rouw te kunnen delen. Iedereen wist dat je iets heftigs was overkomen. Je kreeg de ruimte om het verlies en de rouw te kunnen voelen. Je kreeg de aandacht als je iets kwijt wilde. Mensen stonden voor je klaar om je te ondersteunen en bleven op afstand als je dat even nodig had.

De tijd tikte alleen door, sneller dan je had verwacht. Het was pas een paar weken later of mensen begonnen het te vergeten. De blikken veranderden weer. De ruimte die je eerder voelde, werd ineens een stukje benauwder. Want hoewel de tijd bleef verstrijken, bleef jouw rouw stilstaan.

Je blijft stille rouw voelen

Terwijl iedereen hun leven weer oppakt, blijven jouw emoties nog op de voorgrond staan. Zo kan het voelen alsof je in stilte met verdriet omgaat. Je trekt je misschien iets meer terug, zodat je in eigen omgeving je verdriet kunt voelen. Dit kan er alleen voor zorgen dat je het contact met anderen gaat vermijden. Je denkt dat zij het toch niet begrijpen, of het er niet over willen hebben.

‘De tijd tikte alleen door, sneller dan je had verwacht.’

Iedereen gaat anders om met rouw

Het is goed om je te realiseren dat iedereen op een andere manier met rouw omgaat. Sommige mensen hebben hierbij juist veel behoefte aan sociaal contact. Om ook te lachen met hun dierbaren en vrienden te zien. Dat zij hun emoties minder tonen, betekent niet dat de emoties er niet zijn. Sommige mensen huilen veel tijdens het rouwen, anderen laten hier geen traan over. Je kunt snel geïrriteerd raken, of juist voelen dat het leven ‘dof’ is. Alsof weinig er echt toe doet.

Praten over je gevoelens kan helpen

Contact met andere mensen kan zeker in een periode van rouw helpen. Het kan de rouw niet voor je oplossen. Soms is er voor rouw geen oplossing. De gevoelens verdwijnen meer naar de achtergrond. In alle gevallen geldt: rouw heeft ruimte nodig. Het is fijn om het er met iemand over te kunnen hebben die je emoties herkent en accepteert. Het kan fijn zijn om er met iemand over te praten. Zonder verplichting en zonder verwachting. Gewoon even een gesprek over je gevoelens, of waar jij over wilt praten. En als je juist niet wilt praten, maar gewoon even in stil genootschap bij een ander wilt zijn, is dat ook prima. Zolang je maar niet het verdriet in stilte blijft verdragen.

Datum: 21 februari 2022