verlies

Troost bij verlies: hoe pak je de draad weer op?

Iedereen verliest ergens in zijn leven dierbaren. Soms kun je dit verlies niet delen met mensen in je omgeving of kom je er zelf niet meer uit. Waar kun je dan terecht met je verhaal? Wie helpt je bij het verwerken van je verdriet en is bereid te luisteren?

Vormen van verlies

Verlies is er in veel vormen: je verliest een dierbare, je gezondheid, je relatie of je baan. Soms was je er al op voorbereid, soms overvalt het je compleet. Het verliezen van iets of iemand kan invloed hebben op allerlei gebieden in je leven. Zo kan het verlies van een dierbare effect hebben op je werk. Misschien vragen je collega’s na een tijdje of je meegaat naar een bedrijfsfeestje, terwijl jij met je hoofd nog heel ergens anders bent. Hoe betrokken zij ook zijn bij jouw pijn en verdriet, zij weten niet hoe jij je écht voelt.

Verder na ontslag

Ook het verliezen van je baan kan veel impact hebben. Het kan zijn dat je een hele tijd voor een werkgever gewerkt hebt en nu met het idee zit dat je zomaar aan de kant bent gezet. Zulke gevoelens van boosheid, verdriet, angst en onzekerheid zijn niet te voorkomen. Het is zaak om er niet in vast te komen te zitten. Het delen van je gevoelens kan een enorme opluchting zijn. 

Begeleiding en ondersteuning

Merk je dat je de behoefte hebt om te praten over je verlies? Dan kunnen één of meerdere sessies met een verliesbegeleider een uitkomst zijn. In de gesprekken kun je je hart luchten en je gevoelens delen.

Soms was je er al op voorbereid, soms overvalt het je compleet

Persoonlijke rouwbegeleiding

Verliesbegeleider Nelly Troost kijkt naar jouw symptomen van rouw na je verlies. Jullie bespreken wat jou op dit moment het meest raakt, bijvoorbeeld verwarring over je gevoelens of het wegvallen van een toekomstperspectief. Samen onderzoeken jullie wat helend kan zijn in jouw proces. Dat gebeurt door stil te staan bij herinneringen die voor jou belangrijk zijn. Deze herinneringen kunnen jou helpen om weer verder te gaan.

Steun voor de toekomst

Ook wordt je sociale netwerk onder de loep genomen. Welke mensen kunnen van steun zijn en hoe kan deze steun versterkt worden? Merk je dat je steeds in bepaalde situaties last krijgt van angst en onzekerheid, dan besteden jullie daar ook aandacht aan. Samen kijken jullie naar hoe jij weer je weg weer kan vinden.

Datum: 14 december 2017