urineverlies

Schaam je niet langer voor urineverlies

Sinds Angelique in de overgang zit, heeft ze regelmatig last van ongewild urineverlies. Niet alleen bij hoesten, niezen of lachen, maar ook op andere momenten. Het kwam steeds vaker voor dat ze niet op tijd het toilet kon halen. Daarnaast had ze nogal eens blaasontsteking, waarvoor ze vorig jaar maar liefst vijf keer een antibioticakuur heeft gehad. Toen ze onlangs ook haar ontlasting niet meer goed kon ophouden, was voor haar de maat vol.

Zoek hulp bij urineverlies

Ongewild urineverlies of je ontlasting niet goed op kunnen houden, is voor veel mensen een gênant onderwerp om over te praten. Schaamte speelt vaak een grote rol en dat maakt de drempel om hulp te zoeken soms hoog. Toch is het belangrijk om aan de bel te trekken, want over het algemeen kan er beslist wat aan gedaan worden.

Veelvoorkomende klacht

‘Angelique is beslist niet de enige die kampt met dergelijke klachten’, weet Wemeltje Eising. ‘Ik behandel regelmatig cliënten die te maken hebben met het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting, niet genoeg druk kunnen zetten tijdens de toiletgang of niet naar de wc kunnen omdat de ontlasting niet wil komen. Het kan, zoals bij Angelique, door hormonale veranderingen komen, maar ook door een verzakking, bijvoorbeeld na het laten verwijderen van je baarmoeder. In dat geval moeten alle organen in je onderbuik een nieuwe plek krijgen. Langdurige stress is ook een bekende boosdoener.’

Langdurige stress is ook een bekende boosdoener

Oorzaak ligt in onderrug

Door al dit soort zaken kan de stand van de onderrug veranderen. ‘En daardoor ontstaan klachten’, aldus Wemeltje. ‘De zenuwen die vanuit je heiligbeen en staartbeen je lichaam ingaan, sturen onder meer je urinewegen en de darmen aan. Wanneer die niet in de juiste verhouding staan, kunnen die zenuwen deze processen niet goed aansturen. Ik ben ik Angelique’s wervelkolom bij langs gegaan om te onderzoeken waar de blokkades zaten. Deze heb ik ondersteund met homeopathie en haar onderrug heb ik met elektroacupunctuur behandeld. Dat ontspant de spieren en verbetert de doorbloeding en het immuunsysteem. Na een paar sessies ervaarde ze dat de soepelheid rond haar bekken verbeterde en was ze helemaal van haar klachten af.’

Iets voor jou?

Heb je het idee gekregen dat deze behandeling jouw klachten ook kan verhelpen? Neem dan contact op met Wemeltje. Wemeltje is lid van de beroepsverenigingen VVET en het CAT-level 5 en de overkoepelende organisatie RBCZ. Haar behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.

Datum: 05 februari 2019