SOA

Wat is de meest voorkomende SOA bij mannen?

Een SOA is een seksueel overdraagbare ziekte. Er zijn veel verschillende van die vervelende aandoeningen en sommigen kunnen zelfs fataal zijn. Denk aan een Hiv-besmetting die AIDS kan veroorzaken. En wat verschillende van die SOA’s echte sluipmoordenaars maakt, is dat je niet eens weet dat je drager van die ziekte bent.

Welke SOA treft de mannen het meeste?

Zowel als SOA bij mannen, als die bij vrouwen, is Chlamydia veruit het meest voorkomende. Dit is een van die SOA’s die je treffen zonder dat je er iets van merkt. Althans, de meeste mannen merken het niet, het is eerder uitzonderlijk als je symptomen vertoont. Een SOA test kopen, en de test uitvoeren, is daarom een prima idee. Je voelt meestal wel niets, maar de besmettingsgraad is enorm hoog en de gevolgen voor een vrouwelijke partner kunnen ernstig zijn. Eind 2022 waren van alle aantal op SOA onderzochte personen, er bijna 25.000 besmet met Chlamydia.

Wat is Chlamydia precies?

Het is een seksueel overdraagbare ziekte die via een bacterie wordt overgedragen. Het betekent dat bij ieder onveilig seksueel contact een overdracht kan plaatsvinden. Dat, en het feit dat Chlamydia in veel gevallen geen symptomen vertoont, zorgt ervoor dat het de meest voorkomende SOA is.

De symptomen die bij sommige mannen kunnen optreden zijn: pijnlijke ballen, pijn bij het plassen en een afscheiding uit de penis. Het kan leiden tot teelbalontsteking, wat een vrij pijnlijke zaak is. Voor de vrouwelijke partner kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn. Een bekkenontsteking, een baarmoederontsteking en zelfs totale onvruchtbaarheid zijn mogelijk. Bij besmetting tijdens de zwangerschap zal ook het kindje met Chlamydia besmet worden.

Zijn er nog andere SOA’s die veel voorkomen bij mannen?

Na Chlamydia komen bij heteroseksuele mannen herpes en genitale wratten het meeste voor. Bij homoseksuele mannen komen syfilis en gonorroe op de tweede en de derde plaats.

 • Herpes:
  Bij Herpes Genitalis wordt het bekende herpesvirus overgedragen. Dat kan leiden tot pijnlijke blaasjes op de penis.
 • Genitale wratten:
  Dit zijn wratten die zich rond je penis of anus vormen. Ze worden door een virus overgedragen bij onveilig seksueel contact. Het is vervelend, maar geneest meestal vanzelf.
 • Syfilis:
  Dit is een SOA met een verschrikkelijk verleden. Hierbij zorgt een bacterie voor infecties in alle organen, ook in de hersenen. In het verleden, toen er nog geen behandeling bestond, was syfilis altijd dodelijk.
 • Gonorroe:
  De bacteriële infectie staat in de volksmond het meest bekend als ‘druiper’. Dit is een verwijzing naar de afscheiding die uit de penis komt, en een branderig gevoel in de plasbuis veroorzaakt.

Kunnen SOA’s genezen, en vooral kun je ze voorkomen?

De meeste SOA’s zijn dankzij de moderne wetenschap te genezen. Zelfs mensen met een Hiv-besmetting hebben een veel langere levensverwachting dan pakweg twintig jaar geleden.

De meeste SOA’s veroorzaken klachten, vooral branderige en pijnlijke genitaliën. Er zijn er wel enkele die vanzelf verdwijnen. Maar zolang je ze hebt veroorzaken ze heel wat ongemak. En vooral voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Gebruik een condoom en hou het veilig!

Datum: 06 februari 2024