Me-time

Een betere moeder met me-time

Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress. Hierdoor schiet tijd voor jezelf er regelmatig bij in. En dat terwijl dat zo belangrijk is, júist bij stress.

 

Jezelf wegcijferen

Continu spelen er scenario’s en situaties af in je hoofd. Het moederschap iets niet niks. Het is een grote verantwoordelijkheid die je graag goed wil doen. Je wil je kindje alles geven, zodat hij of zij zich fijn en veilig voelt. Al deze goede zorgen leiden er vaak toe dat je jezelf wegcijfert. Is er nog wel ruimte om voor jezelf te zorgen, naast de zorg voor je kinderen?

Herkenbaar?

Hoeveel tijd gun jij het jezelf om af te spreken met vriendinnen of lekker te winkelen? Of om even je favoriete serie op Netflixen binnen één dag uit te kijken? Luister je wel genoeg naar de signalen die je lichaam geeft? Het antwoord op deze vragen is waarschijnlijk ‘nee’. Je bent ook zeker niet de enige die deze signalen negeert. Iedere moeder herkent zich hier waarschijnlijk in. Als moeder is er eigenlijk maar één ding dat telt: ervoor zorgen dat je gezin zich goed voelt. Je cijfert jezelf weg, want ‘je redt het toch wel’. Maar je kan eigenlijk pas voor anderen zorgen wanneer je jezelf goed voelt.

Waarom is het zo lastig?

Je denkt te weinig aan jezelf, omdat je probeert om alles perfect te doen. Je denkt dat er van je wordt verwacht dat je alle aandacht aan je kind geeft, omdat dit je een goede moeder maakt. Als moeder luister je niet of bijna niet naar de signalen die je lichaam je geeft. Je gaat maar door, door en door. Maar daarmee vergeet je wat voor effect dit heeft op je jou en je gezin. Hoe onnatuurlijk het misschien voelt: zet jezelf eens voorop!

Behoefte aan tijd voor jezelf, maar weet je niet hoe je daarvoor kan zorgen?

Tips voor me-time

Ondanks dat dit een hele stap is die je zal gaan zetten, kan het alleen paar positief uitpakken. Eerst denk je dat het egoïstisch is, maar uiteindelijk is het alleen maar beter voor je kind. Hieronder een aantal tips om voor jezelf te kunnen kiezen:
Zoek uit waarom je jezelf op dit moment in je leven geen me-time gunt.
24 uur in een dag klinkt weinig, maar het is meer dan je denkt. Er is vast wel een moment in de dag die je aan jezelf kan besteden.
Vraag om hulp van je partner, vrienden of familie. Zij kunnen misschien een middagje oppassen, zodat jij even de deur uit kunt.
Geniet op het moment dat je alleen bent, met je volledige bewustzijn. Zo ga je je nog stralender voelen.

Schuldgevoel

Door het toepassen van deze tips zul je merken dat je je weer opgeladen voelt. Nieuwe energie om sterk in het dagelijkse leven te staan. Merk je dat het schuldgevoel overheerst? Of kun je maar geen momentje voor jezelf vinden? Bij UB Touched vind je advies en meer praktische tips die jou op weg kunnen helpen naar de rust die je zo verdient.

 

Datum: 24 april 2022