eenzaam

Eenzaam in de zomer

Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met ouderen, maar dat is achterhaald. Helaas leeft eenzaamheid juist ook onder jongere mensen. En, je verwacht het misschien niet, maar in de zomermaanden kan het rotgevoel in volle kracht de kop opsteken. Probeer je maar eens in te leven: iedereen gaat op vakantie. Groepen vrienden zitten hele middagen op een terras. Op sociale media zie je zonnige foto’s van blije mensen, en jij zit alleen thuis. Jij wilt ook lekker op een terrasje zitten, op vakantie gaan en met vrienden naar het strand, maar kunt niemand bedenken met wie je dat zou kunnen ondernemen. Dat doet pijn. De lange zomerdagen duren, als je je zo voelt, nog veel langer.

Een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam

Vorig jaar belden zo’n 22.000 mensen in Nederland met een luisterlijn om hun verhaal over zomereenzaamheid te delen. Een enorme groep, en dan worden de eenzame mensen die niet bellen nog niet eens meegeteld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelen. Eén op de drie mensen voelt zich matig eenzaam. Als jij last hebt van dit soort gevoelens, hoef je hier geen genoegen mee te nemen.

Vijand van eenzaamheid

De grootste vijand van eenzaamheid, is activiteit. Door dingen te gaan ondernemen, hoef je even niet stil te staan bij het feit dat je je soms alleen voelt. Wacht niet af tot iemand met jou contact opneemt, maar neem zelf initiatief. Ga naar de film, naar het strand of naar de stad. Zo maak je het meeste van je tijd, voelt de dag niet zo lang en wie weet ontmoet je zelfs iemand. Maar voel je je nu al langere tijd behoorlijk eenzaam, dan kan het zijn dat je hulp nodig hebt om hieruit te komen. In dat geval is het slim om je aan te melden voor een cursus waarin je stap voor stap de stappen zet die nodig zijn om jouw gevoelens van eenzaamheid aan te pakken.

Met vernieuwde energie op zoek naar mensen die bij jou passen

Cursus

Mariska van der Zee is coach en trainer op het gebied van eenzaamheidscoaching. Zij biedt cursussen aan die mensen helpen zich lekkerder in hun vel te voelen, bijvoorbeeld de cursus ‘Creatief Leven‘. In deze cursus ontdek je stap voor stap wie je bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Dat helpt je te realiseren wat je sterke kanten zijn, en bovendien hoe je die kunt inzetten. Want helaas zien we vaak alleen de minder mooie kanten van onszelf. Deze cursus is bedoeld om expres te speuren naar onze krachten en positieve punten. Ook wordt aandacht besteed aan jouw belangrijkste waarden. Met de inzichten uit de cursus kun je met vernieuwde energie op zoek naar mensen die bij jou passen. Mariska vertelt: ‘Het doel is dat het zelfvertrouwen van de deelnemers vergroot. Daardoor gaan ze dingen doen die ze daarvoor misschien nooit voor mogelijk hadden gehouden. Ik zie mensen echt opbloeien als ze de cursus volgen.’

Tijd voor actie!

Tot slot vertelt Mariska: ‘Ik kan me goed voorstellen dat mensen moeite ervaren om hun nare gevoel en eenzaamheid te doorbreken. Als ze hadden geweten hoe ze dat moesten doen, hadden ze het waarschijnlijk allang gedaan. Daarom vind ik mijn werk zo waardevol, het is prachtig om iemand een zetje in de goede richting te kunnen geven. Want hoewel het niet makkelijk is om je gevoel van eenzaamheid aan te pakken, is het wel mogelijk. Maar de enige die dit in gang kan zetten, ben jijzelf. Als jij die eerste stap zet, kun je bij mijn praktijk Hersenkracht terecht voor de cursus Creatief Leven of een coachingstraject op maat. We zoeken, met behulp van verschillende opdrachten en oefeningen, naar de oplossing die het beste bij jou past. Zet nu de eerste stap en download de 3 gouden tips tegen zomereenzaamheid via de website van Hersenkracht.

Datum: 17 juni 2019