eenzaamheid

Eenzaamheid: hoe overleef ik de zomervakantie?

De redenen waarom iemand eenzaam is zijn net zo gevarieerd als de mensen die de gevoelens ervaren. Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem door alle lagen van de bevolking, en niet voorbehouden aan ouderen of kluizenaars. Want echt, iedereen kan zich eenzaam voelen. En als jij je eenzaam voelt, kan dat je leven behoorlijk beheersen.

Velen zijn eenzaam

Mariska van der Zee is coach, trainer en eigenaar van praktijk Hersenkracht. Ze vertelt: ‘Juist in de zomermaanden, wanneer iedereen vol plannen zit, kan eenzaamheid extra naar boven komen.’ Zo voelt de zakenvrouw die veertig uur per week werkt zich alleen wanneer ze ziet dat al haar vriendinnen tijd hebben om urenlang op een terras te borrelen. De normaal zo happy single is eenzaam omdat alle vrienden met partners op vakantie gaan, en zij dat niet kan. Misschien heb jij niet zoveel vrienden, en nu er zomerstop is op de tennisvereniging zie je ze al helemaal bijna nooit. En zo zijn er nog vele voorbeelden te benoemen. Maar hoe overleef je die zomervakantie nou als jij ook één van die eenzame mensen bent?

Maak een plan

Mariska adviseert ten eerste een plan te maken. ‘De zomerperiode kan een enorm lange tijd lijken als je agenda verder leeg is. En als je ‘s ochtends zonder ideeën op de bank ploft, kan de dag zo aan je voorbij glijden. Drie van dit soort dagen, en je voelt je sloom, ongeïnspireerd en doodeenzaam. Bovendien lijken de dagen aaneen te rijgen, en is de zomer gevoelsmatig nog langer. Probeer daarom aan het begin van de week elke dag die je normaal thuis zou zitten, een activiteit in te plannen zodat je je niet in je eentje gaat zitten opvreten.’

Doe wat je leuk vindt!

Misschien vind je het lastig om activiteiten in te plannen als je niemand hebt om mee te gaan. Mariska adviseert: ‘Probeer dan na te denken over de dingen die je leuk zou vinden om te doen, of die je altijd al eens uit wilde proberen. Misschien ga jij enorm graag naar de film, of heb je altijd al een cursus willen doen. Zo bied ik de cursus ‘Creatief Leven‘ aan gericht op eenzaamheidsbestrijding. Je kunt afwachten tot iemand een gaatje in de agenda kan vinden om met je mee te gaan, maar hoe zonde is dat wanneer je zelf zeeën van tijd hebt!’ De angst dat het raar of sneu is als je alleen iets onderneemt, zit doorgaans alleen in je eigen hoofd. Juist zelf leuke activiteiten ondernemen doet je zelfvertrouwen toenemen, en misschien ontmoet je ondertussen ook nog eens andere leuke mensen!

‘Juist in de zomermaanden kan eenzaamheid extra naar boven komen’

Lief zijn voor jezelf

Soms is er niets mis met jezelf troosten wanneer je je eenzaam voelt. Voel je je erg rot? Dan is het juist belangrijk om even lief te zijn voor jezelf. Waarom zou je niet je lievelingseten voor jezelf klaarmaken? Ga naar de schoonheidsspecialist of doe iets anders waarmee je jezelf kan verwennen. Doe iets waar jij energie van krijgt. Jij weet zelf het beste wat dat voor jou is.

Alles is tijdelijk

Het kan je helpen je te realiseren dat de zomer eindig is. Op een gegeven moment zijn de meeste mensen weer terug van vakantie, begint het op je werk weer drukker te worden en start het verenigingsleven weer op. Je kunt weer gezellig met je sportvrienden en favoriete collega’s optrekken. Als de oorzaak van jouw eenzaamheid was dat veel mensen in jouw omgeving op vakantie waren, dan is er na die tijd niets meer aan de hand. Maar blijft jouw gevoel van eenzaamheid toch bestaan wanneer iedereen weer terug is van vakantie? Dan is er meer aan de hand. De cursus ‘Creatief Leven’ kan dan uitkomst bieden. Daarvoor kun je terecht bij de eenzaamheidscoach. Mariska: ‘In de cursus leer je meer over eenzaamheid en wat jij aan jouw gevoel van eenzaamheid kunt doen. Ik kom graag met je in gesprek!’

Datum: 22 juli 2019