geluk

Geluk begint met voornemens

Begin dit jaar werd me gevraagd naar mijn goede voornemens. ‘Nog niet over nagedacht’, was mijn reactie, terwijl een stem in mij zei: ‘Waarom eigenlijk niet, want word je momenteel niet te veel geleefd door de waan de dag?’ Het herinnerde me aan een boek van de Australische Bronnie Ware, die tijdens haar werk in de palliatieve zorg levenslessen optekende aan het bed van stervenden.

Fokje Westerling

Spijt

Waar hebben mensen aan het eind van hun leven spijt van? Dit is de top 5:

  • Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden zoals ik dat wilde, en niet zoals anderen het wilden.
  • Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
  • Ik wou dat ik vaker mijn gevoelens had geuit.
  • Ik wou dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden
  • Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.

Gezonde zelfzorg

Hadden ze maar meer geleerd over ‘gezonde zelfzorg’, in meerderde opzichten. Niet alleen fysieke zelfzorg, zoals gezond eten, meer bewegen, vaker buiten zijn, en luisteren naar je lichaam. Maar ook emotioneel, mentaal en op het gebied van zingeving: hoe communiceer je over gevoelens en behoeften, hoe verwerk je ervaringen, zorg je voor voldoende rust in je hoofd, zoek je verbinding met anderen?

Leven

En waarvoor leef je, waar wil je graag dat je leven voor staat? Ooit van iemand gehoord die op zijn sterfbed zei: ‘Had ik maar meer op kantoor gezeten’, ‘Had ik maar meer spullen verzameld’ of ‘Ik had vaker moeten poetsen’?

Vraag je af hoeveel tijd en aandacht je besteedt aan dat wat echt belangrijk voor je is

Wacht niet!

Misschien was het weer tijd om mezelf een spiegel voor te houden, nu met hulp van ‘De vijf inzichten’ van Frank Ostaseski. Ostaseski begeleidde in 30 jaar meer dan 1000 mensen op hun sterfbed. Alles wat hij van hen leerde over betekenisvol leven, vatte hij samen in vijf leidraden. De eerste is ‘Wacht niet’. Je kunt voortdurend denken dat er een ‘later’ is waarop er tijd genoeg is, en zo stellen we van alles uit. Maar is dat ‘later’ er nog wel?

Rust

Dus vind een plek om te rusten te midden van alle chaos (Ostaseski’s 4e inzicht) en vraag je af hoeveel tijd en aandacht je besteedt aan dat wat echt belangrijk voor je is. En geef jezelf toestemming hier meer mee te doen. Misschien kun je je leven lichter maken met deze levenslessen. Wat wordt de eerste stap? Veel geluk!

Datum: 15 februari 2018