paarden

Paarden, uitgestrekte weilanden en rust

De zon schijnt. Het is stralend weer. Geen wolkje aan de lucht zoals ze dat zo mooi zeggen. De bebouwing maakt langzaam plaats voor mooie natuur. Ik stap uit: een mooi gebouw lacht mij tegemoet. Het gekraak van het zware hek laat blijken dat we op de plaats van bestemming zijn: Horses&Co.

Warm welkom

Nadat we de auto geparkeerd hebben, lopen we om het gebouw heen. Naar achteren, dit doet me met weemoed terugdenken aan vroeger, wanneer ik bij vriendinnetjes ging spelen en via de achterdeur het huis binnenging. Ben (pedagogisch begeleider, red.) ziet ons aankomen op de tractor. Klompen aan, korte broek, en een grote lach op zijn gezicht. ‘Hoi!, ik ben Ben!’, zegt hij met een uitgestrekte hand. Wie dacht dat de wereld van paardencoaching zweverig was: die heeft het goed mis. Na een warm welkom begeven we ons naar de plek waar het allemaal om draait: de weilanden.

Therapeutische rust

Het eerste wat mij opvalt is de rust. Het lijkt wel sereen. Ik hoor vogels, en heel in de verte hoor ik stemmen van mensen. Ik snap dat mensen hier naartoe gaan voor het volgen van therapie. De rust alleen al werkt therapeutisch. Ben babbelt verder door over de omgeving en de paarden waar we langs lopen. De ruimte is immens. Sommige stukken zijn ingedeeld met parcours, en op andere velden lopen de paarden tevreden rond.

Bordjes

Langs het pad staan ronde houten bordjes met vragen. Ben geeft aan dat wanneer de kinderen zich even niet goed voelen, of wanneer ze even alleen willen zijn, ze dit pad kunnen aflopen. ‘Even stilstaan bij de borden, en nadenken, dat werkt voor een kind’, geeft hij aan. ‘Wat was je meest fijne ervaring?’, ‘Wat maakt je gelukkig?’, of ‘Met wie kun je goed praten?’ passeren de revue. Ik merk dat ik zelf ook begin na te denken.

‘Het mooie aan paarden is dat ze geen oordeel vellen, en geen zicht hebben op de eventuele diagnose van het kind’

Koffie

Dan komen we eigenaresse Esther tegen. Relaxed zittend op een steen coacht ze een meisje dat paard aan het rijden is. ‘Ik kom zo even bij jullie zitten voor een kop koffie’. En dat doen we. Er is een knus terras verscholen onder mooie grote bomen. De wind in onze haren, verse koffie en een goed gesprek. Wat wil je nog meer?

Vaardigheden

Esther vertelt over haar passie: kinderen helpen met een uitdaging. ‘Dit zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking. Ze kunnen stagnatie ervaren in hun dagelijks leven door uitdagend gedrag of een beperkt gezinssysteem. Het mooie aan paarden is dat ze geen oordeel vellen, en geen zicht hebben op de eventuele diagnose van het kind. Elk kind mag zichzelf zijn. Wij streven ernaar om in een plezierige en fijne omgeving, met het paard als maatje, nieuwe vaardigheden te oefenen en nieuw gedrag aan te leren.’ Aan alles komt een eind, en we sluiten de middag af. Ergens vind ik het jammer dat ik de drukte weer tegemoet ga. Horses&Co is een toonbeeld van rust en jezelf kunnen zijn. Wie je ook bent.

Mogelijkheden

Wat biedt Horses&Co allemaal aan? Horses&Co heeft verschillende groepen waar kinderen (en volwassenen) zich bij kunnen aansluiten. Voor bepaalde kinderen werken sportieve activiteiten in teamverband goed. Zij kunnen dan aansluiting vinden bij de fitclub. Anderen hebben meer baat bij dagbesteding of voelen zich veiliger in een omgeving met alleen maar jongens of meiden. Alles op een rij:

  • Dagbesteding
  • Fitclub (zoals boogschieten, klimavond)
  • Meidenclub
  • Mixclub
  • Jongensclub
  • Kookclub (ook met ouderen)
  • Ambulante begeleiding
Datum: 17 september 2018