paardencoaching

Paardencoaching: laat paarden je helpen!

Net als iedereen heb jij persoonlijke doelen. Wat wil jij? Wil je leren omgaan met situaties waar je steeds weer tegenaan loopt? Wil je meer rust en evenwicht in je leven? Of wil je juist je talenten ontdekken en leren inzetten? Dan kies je voor coaching met behulp van paarden!

Kom verder met paardencoaching!

Ook bij (faal)angst, lichamelijke ongemakken of ziekte, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, hooggevoeligheid, in je kracht leren staan, omgaan met conflictsituaties, burn-out en re-integratie naar werk kunnen paarden een rol spelen.

Het is niet vaag

Coaching met behulp van paarden is niet vaag. Het is juist met beide benen op de grond. Als je vastloopt in je leven op bepaalde vlakken, kan coaching je helpen om verder te komen. Coaching met behulp van paarden is daarbij heel effectief, omdat je tijdens de coachsessie dingen doet en ervaart met het paard. Het is niet alleen een uur lang praten, maar het is juist lekker buiten bezig zijn met de paarden of pony’s. Je ontspant en kunt dingen daardoor helderder waarnemen.

Gedragspatronen veranderen

Paarden zijn heel gevoelige dieren en reageren oordeelloos op wat jij doet, en vaak ontstaat dan precies de situatie waar je in je dagelijkse leven tegenaan loopt. Coaching met paarden kan op een heel diep niveau doordringen, waardoor gedragspatronen wezenlijk veranderen.

Paarden reageren oordeelloos op wat jij doet

Paarden en pony’s

Paardencoach Filippien Koornneef coacht op haar eigen mooie en rustgevende locatie in Wateren in het Drents-Friese Wold. Op het groene, natuurlijke erf van de boerderij staan de prachtige Spaanse paarden Gua en Unico en de koddige pony’s Obelix en Sander onder de notenbomen in de paardenbak voor je klaar.

Verschillende technieken

Bij het coachen met paarden maakt coach Filippien gebruik van verschillende technieken:

  • Een directe activiteit met de paarden of pony’s. Zoals het paard een halster omdoen en een rondje lopen door de bak, of de pony een rondje om je heen laten lopen. Het zijn vaak de simpele dingen waar je de meeste kracht uit haalt. Ook kun je ervoor kiezen om de paarden alleen te observeren. De coaching is trouwens altijd naast het paard of de pony; nooit erop.
  • Systemisch coachen. Met een grote doos met allerlei attributen leg je een situatie uit je leven in de paardenbak neer. Dat geeft meteen al overzicht. Daarnaast label je de paarden (naam van een persoon of situatie uit je leven) en zij gaan dingen doen. Dan zie je dingen gebeuren die vaak overeenkomen met dingen die gebeuren in het dagelijks leven. Op basis van wat je ziet en de vragen die Filippien stelt, krijg je inzichten en werk je aan oplossingsrichtingen voor in het dagelijks leven.
  • Voice dialog. Het kan zijn dat er bij jou een innerlijk conflict speelt, zoals het botsen van verschillende behoeften die je hebt. Bijvoorbeeld behoefte aan rust versus goede zorg voor kinderen. Filippien kan dan met jou bekijken op welke manier beide behoeften vervuld kunnen worden. Ook als je veel last hebt van negatieve gedachten, kan dat je functioneren behoorlijk belemmeren. Deze methode helpt hier ook heel goed voor.

Coaching is heel belangrijk om gezond te blijven, maar helpt ook bij herstel tijdens of na ziekte.

Datum: 11 oktober 2018