leven

Wat geeft jouw leven zin?

Aanraken heeft een helende werking. We kennen allemaal het beeld van een kind dat valt en huilend naar zijn moeder loopt. Met een kus op de zere plek en een liefdevolle knuffel, is de pijn over het algemeen snel weer vergeten. Ergens in de groei naar volwassenheid raken we dat meestal kwijt en neemt de ratio ons leven over. Maar door alles alleen maar vanuit ons verstand te beredeneren, kunnen we behoorlijk vastlopen.

Verstand vs gevoel

Doordat we steeds meer keuzes maken vanuit ons verstand, en het verleren om naar ons gevoel te luisteren, kunnen er patronen ontstaan die een voedingsbodem zijn voor het ontstaan van problemen in het persoonlijk functioneren en welbevinden. Keuzes die gemaakt worden op basis van wat we denken dat anderen van ons verwachten of wenselijk achten. Keuzes die gemaakt worden omdat we van mening zijn dat we altijd moeten presteren in ons streven naar succes, doelmatigheid en effect.

Onbevredigend

En dan opeens blijkt het najagen van succes en macht ons niet te brengen wat we hoopten te bereiken. Dat wat volgens ons verstand zin zou moeten geven aan ons leven, macht en succes, blijkt niet bevredigend. Integendeel, we voelen alleen maar meer spanning op zowel lichamelijk als emotioneel gebied, raken langzaam opgebrand, lopen vast in relaties, krijgen last van faalangst of vinden het moeilijk om initiatieven te nemen.

Helend

Ergens onderweg zijn we het kind in onszelf kwijtgeraakt. Het kind dat gewend was te leven vanuit zijn gevoel. Hij kon daardoor een tegenslag opvangen en daarna weer vrolijk verder spelen. Als volwassene lijkt het gevoel verder weg dan ooit, terwijl het zo helend is om weer terug te gaan naar dat gevoel en niet meer puur vanuit het verstand te handelen.

Wat vertelt je lichaam over jezelf, je omgeving en je relaties met anderen?

Aanraking

Haptotherapie is een goede manier om ons opnieuw kennis te leren maken met dat gevoel. Wat vertelt je lichaam over jezelf, je omgeving en je relaties met anderen? Langzaam wordt inzichtelijk waar de blokkades zitten die we hebben opgeworpen en worden signalen die ons lichaam geeft weer herkend én erkend.

Haptotherapie

Bij haptonomie kan directe aanraking een belangrijke rol spelen. Veel mensen zijn dat in hun dagelijks leven niet meer gewend. Op elkaar aanraken rust een taboe, terwijl het zo’n wezenlijke vorm van contact tussen mensen is. Er gaat een fijn gevoel uit van een gewenste warme omhelzing na een lang weerzien, een schouderklopje, een troostende arm om je schouder of een stevige handdruk. Het geeft rust of kracht om weer verder te kunnen.

Terug naar je gevoel

Haptotherapie leert om weer terug te gaan naar het eigen gevoel. En op basis daarvan is er ruimte om nieuwe beslissingen te nemen om het leven weer zin te geven. Word ik er wel gelukkig van als ik alleen maar dingen doe die anderen van mij verwachten? Vind ik het eigenlijk wel fijn om alles opzij te zetten om die hogere functie na te jagen? Hoe blijf ik in contact en verbinding vanuit mijzelf? Dergelijke inzichten geven een innerlijke staat van rust en balans. Als het kind, dat zich geliefd en geborgen weet en van daaruit stappen zet.

Datum: 01 april 2019