rollen

Wij zijn meer dan onze rollen

In het leven vervullen we verschillende rollen. Je zou kunnen zeggen dat dit een combinatie is van alles wat we zijn in ons dagelijks leven. Meestal niet tegelijkertijd. We hebben meerdere rollen in alles wat er in ons leven afspeelt. Dit zijn de ‘ikken’ in ons leven.

Jouw rollen

Er zijn verschillende rollen die jij kunt vervullen in je leven. Welke herken jij?

  • Persoonlijke rollen: sporter, reiziger, avonturier
  • Relationele rollen: moeder, dochter, kind, vriendin, echtgenote
  • Professionele rollen: werkgever, werknemer, ondernemer
  • Functies: ik ben ….. (vaardigheden) wat ik kan, wat ik doe of wat ik heb

Identificatie

Sommige rollen vragen zoveel van je tijd en aandacht dat jij je ermee identificeert. Je wordt als het ware je rol. Ben jij bijvoorbeeld docent? Dan kun je die rol thuis ook doorzetten terwijl dat niet passend is. Je blijft hangen in de criteria van die rol en je gedraagt je als docent. Terwijl je de jas van docent aan de kapstok had moeten achterlaten.

Bijpassende rollen

Verschillende situaties verlangen naar bijpassende rollen. Dit geeft jou het gevoel dat je goed bent afgestemd op de omgeving van dat moment. En dat voelt goed voor jezelf en ook voor je omgeving. Maar jij bent meer dan je rol!

Het om wakker worden van je rollen!

Jij bent jij!

Er zijn nou eenmaal vele rollen die zich gedurende de dag kunnen voordoen in een wisselwerking met je omgeving. Maar dat is niet de essentie van wie je bent! Jij bent meer dan dat. Jij bent meer dan wat je hebt, doet, kunt of geloofd. Je hebt iets speciaals, wat bij je hoort en dat heeft effect op alles om je heen.

Betekenis

Jouw bijdrage aan je omgeving is persoonlijk en maakt jou tot een uniek mens. Of je daar nou bewust mee bezig bent of niet, dat hoort bij jou. Misschien is het wel een soort missie zonder dat je deze ooit zo gekozen hebt. Het was er al voor je kon praten en voordat je erachter kwam dat er rollen zijn waar je je aan moest houden. Naarmate je bent opgegroeid zijn ze ontstaan tot aan het punt dat je niet beter weet. Als je je daar bewust van wordt krijgt het een betekenis in de rollen die je in je dagelijks leven vervult. Dan ben ondanks je rol toch steeds dezelfde en gelijk in je reacties naar de buitenwereld.

Uniek voor jou!

We hebben allemaal een uniek en persoonlijk pad te bewandelen. De blauwdruk van dat pad kun je ontdekken. Als je daar meer van wilt weten lees dan verder op de website www.blueprintlifestyleretreats.nl
Op een dag gaan drie geleerden naar Boeddha en vragen hem:
“Wie ben je eigenlijk? Ben je een heilige?”
“Nee”, antwoordt de Boeddha.
“Ben je een geleerde?”
“Nee”, zegt de Boeddha.
“Ben je een verlichter?”
“Ook niet”, antwoordt de Boeddha.
“Maar wat ben je dan wel?”
“Ik ben wakker!”

Datum: 07 juni 2018