grytsje-dykstra

‘Ik heb eraan gewerkt overeind te blijven’

Samen met echtgenoot Wybren startte Grytsje Dykstra in 1995 Werpsterhoeke Tuinmeubelen, een zaak in exclusieve tuinmeubelen in het Friese Wytgaard. Dit bleek een gouden greep, want het bedrijf was direct een enorm succes. Er brak echter een zware tijd aan toen Wybren plotseling overleed, maar Grytsje zette het bedrijf voort. Sinds vijf jaar is er een nieuwe liefde in haar leven, die inmiddels ook zakelijk partner is. ‘Dat heeft me rust en nieuwe energie gegeven.’

 

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Wybren en ik konden de boerderij van zijn ouders overnemen. Wybren had een deel van de schuur al in gebruik voor zijn klusbedrijf, maar eigenlijk zocht hij een nieuwe uitdaging. Hij is de markt gaan onderzoeken. Daaruit bleek dat er in het Noorden nog geen specialist voor exclusieve tuinmeubelen was, dus dat hebben wij opgepakt. We startten in een deel van de schuur van onze boerderij, maar al snel moesten we uitbreiden. We groeiden snel en uiteindelijk zijn we in 2011 verhuisd naar dit pand in Grou, dat veel groter is. Vijf weken voordat we hier opengingen, is Wybren plotseling overleden. Dat is een heftige tijd geweest, maar ik heb mezelf bij de ballen gepakt en ben doorgegaan. We waren al zo ver op weg. Het zou zonde zijn om alles los te laten.

2. Wanneer heb je tijd voor andere dingen?

Het hoogseizoen is ontzettend tijdrovend. Dan werken Tom, mijn nieuwe partner, en ik zo’n beetje acht dagen per week en is er nauwelijks tijd voor iets anders. Heel af en toe neem ik een zondag vrij en verder ga ik hier in het dorp naar de vrijdagmiddagborrel. Dat is mijn uitje, dat is pure ontspanning. Van 1 november tot 1 maart zijn we alleen op afspraak open en is er meer tijd voor onszelf, de kinderen en de kleinkinderen en een lekker lange vakantie naar een warm land. Zo heb ik afgelopen winter iedere woensdag op mijn kleinzoon gepast. Heerlijk! Daar kom ik ’s zomers helaas veel te weinig aan toe en dat mis ik ontzettend. In de zomer kom ik eigenlijk continu tijd te kort en sta ik in de overlevingsmodus.

3. Waarom richt je je specifiek op het hogere prijssegment?

Dat heeft te maken met het marktonderzoek dat Wybren destijds gedaan heeft. Door zijn achtergrond was hij erg gecharmeerd van het ambacht. Hij had een passie voor design en kwaliteit. Een passie die ik trouwens ook van huis uit heb meegekregen. Ik ben opgegroeid in een huis vol designmeubelen. Gek genoeg ben ik overigens totaal niet materialistisch ingesteld. Daarom heeft het verkopen van tuinmeubelen in het hogere prijssegment me in het begin ook wel een beetje tegen de borst gestuit. Maar het is inmiddels wel helemaal mijn ding hoor: de contacten met de klanten, uitstapjes naar leveranciers en de groei van het bedrijf; het voelt heel eigen.

4. Waarin onderscheid jij je van anderen?

Als bedrijf hebben we persoonlijk contact en service hoog in het vaandel staan. Dat gaat heel ver. We doen alles zelf: van in- en verkoop tot de bezorging. We rijden ook gerust helemaal met een set tuinmeubelen naar de klant toe om ter plekke te kijken hoe het staat. Gratis en vrijblijvend. We gaan net zo lang door tot de klant blij is. Een betere reclame dan een tevreden klant kun je niet hebben. Op persoonlijk vlak heb ik een ongelooflijke hekel aan zelfmedelijden. Dat schiet soms wat door in stoer gedrag, maar het is ook altijd een stukje zelfbehoud geweest. Het heeft me overal doorheen gesleept. Vooral na het overlijden van Wybren, want dat is een behoorlijk heftige tijd geweest. Het heeft me geholpen om door te gaan.

5. Wat is jouw gouden tip voor de lezer?

Als dingen niet gaan zoals jij wilt, steek dan je hand in eigen boezem. Als je vindt dat iets anders moet of dat het beter kan, is het enige wat je daar zelf aan kunt veranderen je eigen aandeel daarin. Blijf gewoon altijd dicht bij jezelf en vraag je bij iedere situatie af wat jíj eraan kunt veranderen. Ik heb geleerd dat het leven niet ophoudt als je je partner verliest. Ook al lijkt dat eerst wel zo. Je hebt het zelf in de hand om het leven de moeite waard te blijven vinden. Dat ben ik wel een tijdje kwijt geweest, maar krijg het steeds meer terug. Ik heb eraan gewerkt overeind te blijven en te zijn waar ik nu ben door mezelf stevig aan te pakken en weer door te gaan. Ik kan weer genieten en ontspannen door in het moment te leven.

6. Wie is jouw voorbeeld of rolmodel?

Die heb ik eigenlijk niet echt, maar er zijn wel verschillende mensen van wie ik veel geleerd heb. Eckhart Tolle is daar een goed voorbeeld van met zijn boek ‘De kracht van het NU’. Hij kan echt heel goed verwoorden hoe je bij jezelf kunt blijven. Jezelf kunt leren te leven in het nu. Maar ik leer ook veel van mijn dochters en hoe zij als kinderen kritisch naar mij durven zijn. Toen ik na het overlijden van Wybren weleens teleurgesteld was in deze of gene, zei één van hen dat je alleen teleurgesteld kunt zijn in de ander als je je verwachtingen niet uitspreekt. En ik heb ook veel van Wybren geleerd. Hij nam de ander volledig zoals hij is. Daar probeer ik allemaal stukjes van mee te pakken.

 

Datum: 02 februari 2024