slapeloosheid

Geen slapeloosheid met shiatsu

Misschien moet je ‘s nachts wel honderd schaapjes tellen voordat je de slaap eindelijk begint te vatten of zie je elke dag weer op tegen de avond. Waar een goede nachtrust vanzelfsprekend hoort te zijn, is het voor jou een grote opgave. Maar je bent niet de enige, wist je namelijk dat één op de vijf Nederlanders aangeeft moeite te hebben om in slaap te vallen? Massagetherapeut Anna Bron van Vrijerbewegen.nl legt uit hoe dit zit.

Stress en slapeloosheid

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Vaak wordt stress als achterliggende oorzaak aangewezen. Wanneer je veel stress ervaart, is je lichaam niet meer in staat om je gedachten te kalmeren. Dit wel zeggen dat je dus eigenlijk altijd aan het piekeren bent: ‘s nachts dus ook. Logischerwijs is stress funest voor een goede nachtrust.

Stresshormonen

Wanneer je kampt met stress heb je een hoog gehalte cortisol in je bloed, dit noemen we ook wel stresshormonen. Deze stresshormonen zijn de oorzaak van je slaapproblemen. Een te veel aan cortisol heeft namelijk een slechte invloed op het serotine-gehalte. Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor de aanmaak van melatonine, en deze stof zorgt er weer voor dat je ‘s nachts in slaap kunt vallen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat het aanpakken van slapeloosheid dus begint bij het aanpakken van de stress.

Shiatsu

Een massage, en dan shiatsu in het bijzonder, kan je van je stress afhelpen. Deze vorm van therapie is ook wel te vergelijken met acupunctuur, maar dan zonder de naalden. De therapeut werkt dan met haar handen, duimen, vingers, ellebogen, polsen en zelfs knieën op bepaalde drukpunten, ook wel tsubo’s genoemd. Door het maken van draaiende bewegingen op deze drukpunten worden lichamelijke verstoringen verwijderd en worden de spierstijfheid, bloedsomloop en spijsvertering verbeterd.

Lichamelijke blokkades

Tijdens de shiatsubehandeling ga ik het hele lichaam af. Hierbij let ik in het bijzonder op eventuele spanning en blokkades. Vervolgens ga ik die spanningen en blokkades verwijderen. Wanneer de lichamelijke blokkades zijn opgeheven, zal het cortisol-gehalte dalen. Je lichaam kan dan weer genoeg melatonine aanmaken waardoor jij ‘s nachts weer goed kunt slapen. Een behandeling duurt bij mij altijd een uur. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om in de herstelmodus te raken en dus nodig heeft om beïnvloed te worden door de massage.

De therapeut werkt met haar handen, duimen, vingers, ellebogen, polsen en zelfs knieën

Emotionele onrust

Naast het opheffen van lichamelijke blokkades, leert shiatsu je ook nieuwe inzichten over je eigen leven die stress in de toekomst kunnen voorkomen. Emoties zijn namelijk altijd verbonden met het lichaam. Tijdens deze massage leer je hoe het nu echt zit. Stress heeft immers altijd een oorzaak. Als je het prettig vindt, kan de massagetherapeut zelfs met je meedenken en je vragen stellen om zo samen uit te vinden wat bij jou het gepieker veroorzaakt. Alleen al het bespreken van je stress kan voelen als een enorme opluchting.

Balans tussen lichaam en geest

Het komt er dus eigenlijk op neer dat het noodzakelijk is dat je leert ontspannen als je van je slapeloosheid af wilt komen. Maar ontspannen kun niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Een ontspannen lichaam zorgt namelijk voor een ontspannen geest, maar dit werkt ook andersom. Wanneer je emotionele ontrust ervaart, kun je lichamelijk nooit volledig ontspannen. Bij shiatsu spreken we daarom ook wel van het hervinden van de balans tussen lichaam en geest. Wanneer je regelmatig een shiatsumassage neemt, kun je op lange termijn steeds makkelijker zelf die balans terugvinden.

Meer weten?

Wil jij meer weten over shiatsu of gewoon alvast een afspraak maken om van je slapeloosheid af te komen? Neem dan contact op met Anna. Een shiatsumassage bij Manuele Praktijk Anna Bron is bovendien niet alleen de oplossing voor slapeloosheid, maar kan ook allerlei andere klachten verlichten. Shiatsu is daarmee een cadeautje voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest.

Datum: 03 maart 2020