groeipijn

Au! Groeipijn!

Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen. Volgens de huisarts zijn het groeipijnen. Heel vervelend, maar volkomen onschuldig. Matthijs’ moeder had al van alles geprobeerd: wrijven, een warme kruik en soms zelfs een pijnstiller. Soms hielp het even, maar het kwam steeds weer terug.

Groeipijn

Ongeveer 30% van alle kinderen heeft tussen het 4de en 10de jaar weleens last van groeipijn. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is niet aangetoond dat de pijn daadwerkelijk iets met groeien te maken heeft. Waar de pijn dan wel door wordt veroorzaakt, is niet duidelijk. Wel is bekend dat het onschuldig is en vanzelf weer over gaat. De pijn wordt in beide schenen, knieën of bovenbenen gevoeld. Het kan in aanvallen voorkomen, maar ook continu worden gevoeld. Meestal is er overdag niets aan de hand, maar wordt het kind er ‘s nachts wakker van.

Huilend wakker

Het ene kind ondervindt er meer hinder van dan het andere. Bij Matthijs nam het duidelijk heel vervelende vormen aan. Bijna iedere nacht werd hij huilend wakker en aangezien dit al een aantal weken gebeurde, begon het gebrek aan slaap zijn tol te eisen. Vandaar dat zijn moeder mij op een gegeven moment belde. Als BSR Practitioner heb ik haar een tijd geleden van haar rugklachten afgeholpen en ze vroeg zich af of ik ook iets voor Matthijs kon betekenen.

Body Stress Release

BSR staat voor Body Stress Release. Letterlijk betekent dat het loslaten van lichaamsspanning. En dat is dus ook precies waar het om gaat. Wanneer we fysiek of mentaal stress ervaren, beschermt ons lichaam zich door spieren en ander weefsel aan te spannen. Hierdoor worden zenuwbanen onder druk gezet waardoor ze geen of minder signalen aan de hersenen kunnen doorgeven. Je kunt je voorstellen dat daar allerlei klachten door kunnen ontstaan. Met BSR geef ik het lichaam impulsen om die disbalans te herstellen, zodat het zelfherstellend vermogen van je lichaam zijn werk weer kan doen.

Soms hielp het even, maar het kwam steeds weer terug

Voor jong en oud

BSR is een heel zachte methode waarmee ik zelfs baby’s kan behandelen. Door een moeilijke zwangerschap of zware bevalling kan een baby bijvoorbeeld al bodystress hebben opgelopen. Bij grotere kinderen, zoals Matthijs, kan bodystress onder meer ontstaan door het letterlijke vallen en opstaan. Waar de oorzaak van de opgelopen bodystress ook ligt, het kan zich op een gegeven moment uiten als groeipijn. En bij Matthijs was dat duidelijk het geval.

Snel herstel

Volwassenen hebben doorgaans meer behandelingen nodig om van hun klachten af te komen, omdat zij jarenlange stress hebben opgebouwd, maar bij kinderen bereik je doorgaans vrij snel resultaat. Maar bij kinderen gaat het vaak sneller en dat was bij Matthijs ook het geval. Heel af en toe wordt hij nog wel wakker van zijn zere benen, maar de pijn is niet meer zo intens als eerst. Over het algemeen slaapt hij weer lekker door en heeft hij nergens last meer van.

Datum: 26 september 2019