fietskleding

Tochtje in de buitenlucht? Fietskleding is een must!

Vakantie? Check. Een heerlijk warm zonnetje? Check. Goede (race)fiets en mooie tocht uitgestippeld? Check. Dan rest er nog maar één ding: het kiezen van de juiste fietskleding, zodat jij optimaal (en koel en droog) kunt genieten van je zomertocht. Want het is écht zo: de juiste fietskleding maakt het verschil tussen een goede rit en een vervelend tochtje op je (race)fiets. Laat die zonnige dagen maar komen: met deze wielerkleding kun jij zelfs het meest lastige parcours aan!

Fietskleding: veel eisen

Niets zo onvoorspelbaar als het weer. Daarom moet jouw fietsoutfit geschikt zijn om hete zomerdagen te trotseren, maar ook geschikt zijn om jou te beschermen tegen een zomerse regenbuien of fikse zomerbries. Wanneer je het fietsen echt als een sport beoefent, dan ben je in weer en wind actief bezig en lever je prestaties. Tijdens het fietsen – en zéker tijdens het wielrennen – beweegt je lichaam niet gelijkmatig. Staand klimmen als je een berg op moet, meeveren met een heuveltje af. Wel zo prettig als jouw kleding jou toestaat om dit te doen. En als het even kan, wil je er ook nog wel een beetje leuk uitzien ook. Al met al zijn er dus heel wat eisen waar je kleding aan moet voldoen. Wij helpen je op weg!

Check!

Noteer: hier moet je kleding aan moet voldoen

  • De pasvorm: deze moet precies goed zijn. De kleding moet niet te strak zitten, en zeker ook niet te ruim. Daarnaast moet de kleding ook de juiste snit hebben voor elke zitpositie. Handig: de meeste shirts beschikken tegenwoordig over een elastische boord, waardoor deze niet omhoog gaat schuiven.
  • Het materiaal: het materiaal moet ademend zijn, en je beschermen tegen wind en water. Een geschikt materiaal is bijvoorbeeld polyester: een stof die bijna geen vocht opneemt en je goed beschermt tegen zonlicht. Ook polyamide en elastaan zijn prima stoffen: ze zijn erg rekbaar, waardoor de kleding beter past en ook goed in model in blijft. Ook houden ze je onder elke omstandigheid droog, en krijg je geen irritatie door transpiratie.
  • Comfort en veiligheid: fietsbroeken met een zeem zorgen ervoor dat jij comfortabel je fietstocht uitzit, en een helm en goede fietsschoenen bieden de nodige veiligheid en tillen je prestatie naar een hoger niveau.
  • De kleuren en patronen: Natuurlijk mag je kleding naast functioneel ook nog mooi en modieus zijn. Gelukkig is er tegenwoordig heel wat mogelijk wat betreft modellen, kleuren en patronen, en kun je zelfs je sokken en fietshelm op je (hippe) fietsoutfit afstemmen.

Dubbelcheck!

Verder kun je ook letten op:

  • Onderkleding: ook in de zomer kun je onderkleding onder je fietsshirtdragen: deze isoleert, waardoor je lekker koel en droog blijft.
  • Functionaliteiten: ga je lang op pad, dan is het handig dat je kleding over zakken beschikt. Zo kun je niet alleen je sleutels en telefoon meenemen, maar bijvoorbeeld ook een energiegelletje of een GPS.
  • Reflecterende strepen: natuurlijk heb je al verlichting op je fiets, maar met reflecterende strepen aan weerszijden van je broek of vest ben je nog beter te zien voor auto’s en ander verkeer. Niet alleen in het duister overigens, maar ook overdag.
  • Bretels: kies je voor een fietsbroek met bretels, dan zorg je ervoor dat je broek goed blijft zitten, en dat je onderrug goed wordt beschermd tegen kou en andere bittere weersomstandigheden als wind en regen.
  • Platte naden: ga je lang op pad, dan is het slim om ervoor te zorgen dat je kleding platte naden heeft. Platte naden voorkomen namelijk heel wat irritatie.

Wees voor een scherpe prijs helemaal klaar om de zonnige dagen tegemoet te gaan

Fietstip!

Kledingexpert Tom: ‘Ga voor een complete fietsset, en wees voor een scherpe prijs helemaal klaar om de zonnige dagen tegemoet te gaan. Ga bijvoorbeeld voor de set met de grijze Rogelli Inspirato broek en de Rogelli Ultra Racing broek. Het shirt is gemaakt van een lichte ademende en sneldrogende stof, en beschermt je tegen de zonnestralen. Daarnaast zijn de mouwen zelfs uitgerust met een elastische band voor extra grip, waardoor het shirt altijd perfect blijft zitten. Ook de broek heeft een perfecte pasvorm, waardoor je ook de langere ritten comfortabel doorstaat. Heb jij meer hulp nodig bij het uitkiezen van een geschikte outfit? Dan kun je altijd contact opnemen met mij of met de andere fietsspecialisten van Mutsaars Bikes.’

Leve de fiets!

‘Fietsen zit in ons bloed: van jongs af aan stroomt de ‘fietsolie’ al door onze aderen. En die passie brengen wij graag op iedereen over! Wij zijn er niet om jou een nieuwe fiets aan te smeren, maar om jou toffe kilometers te laten rijden. Op een fiets waar je zó mee weg rijdt, en in een outfit die jou op het lijf geschreven is, gemaakt van materiaal dat je niet in de steek laakt. Met het juiste advies over voeding, banden, kleding én je fiets natuurlijk helpen we je graag op weg. Graag nodigen we je uit om al je toffe fietsverhalen met ons te delen in onze winkel in Schijndel, waar de koffie en de Brabantse gezelligheid al voor je klaarstaan. Mocht je een (fiets)tochtje naar Brabant nou een te grote uitdaging vinden, dan kun je ook je fietshart ophalen in de webwinkel. En nu hop: die fiets op!

Datum: 25 april 2019