mountainbike

Het mountainbikeseizoen komt eraan!

Mountainbiken kun je natuurlijk eigenlijk het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de herfst met de bijbehorende wind, regen, modder en weggewaaide takken en bladeren is het voor de mountainbiker een heerlijk seizoen. Ben jij er ook klaar voor om de racefiets weer op te bergen, en je mountainbike erbij te pakken? In dit artikel een aantal tips om je voor te bereiden op het nieuwe fietsseizoen!

Het gevoel van de mountainbike

Na een lente en zomer lang wielrennen, heb je het gevoel aardig in je benen. De snelheid, het zoeven van je banden, de zon op je rug. Maar in het geval van mountainbiken, is dat natuurlijk anders. Als je na lange tijd weer op een andere fiets stapt en over andere ondergrond rijdt, is het belangrijk het gevoel weer terug te krijgen. Zo rijd je met de racefiets niet over mul zand, modderheuvels of andere obstakels. Gebruik bijvoorbeeld je hele lichaam wanneer je obstakels wilt passeren: zak ervoor wat naar voren, en trek de handvatten omhoog wanneer je bij het obstakel bent. Zo kom je zonder ongelukken thuis.

Toepasselijke kleding

Ook is het zinvol je kleding af te stemmen op het nieuwe seizoen. Want natuurlijk krijg je in de herfst te maken met regen, wind en kou. Wanneer je lichaam te veel afkoelt, kost het veel energie om weer op te warmen. Zorg er daarom voor dat je niet onnodig energie verliest en kies voor thermische kleding. Ook kun je, als het echt fris is, handschoenen en overschoenen dragen. Onder je helm is mogelijk nog ruimte voor een muts die je oren warm houdt.

Alleen of in een groep

Op verschillende websites kun je informatie vinden over speciale mountainbikeroutes bij jou in de buurt. Het is raadzaam om te beginnen met een redelijk korte afstand. Aangezien je met mountainbiken te maken krijgt met veel weerstand door het type weg, zal de tocht je ook zwaarder vallen dan wanneer je op vlakke weg rijdt. Verkijk je dus niet op de afstand. Rijd jij liever in groepsverband? Op verschillende plekken in Nederland worden toertochten voor de mountainbike georganiseerd. Het voordeel hiervan is dat je zelf niet een route hoeft uit te leggen en te onthouden. Als je toch op eigen houtje op pad gaat, houd dan rekening met de kortere dagen. Als je in het donker terechtkomt, moet je natuurlijk zorgen voor goede verlichting en reflectoren.

Ben jij er ook klaar voor om je mountainbike erbij te pakken?

Verzorging

Na een lekkere tocht is verzorging belangrijk. Je stapt zelf onder een douche, maar ook je fiets verdient een schoonmaaksessie. Vuil dat tussen de onderdelen komt, kan deze immers beschadigen. Wanneer je wacht tot het vuil is opgedroogd, is het minder gemakkelijk schoon te maken. Controleer ook je banden: is het profiel nog mooi diep? Zo kun je de volgende keer dat je wilt fietsen snel weer onderweg zijn.

Beste van twee werelden

Ben jij het type fietser dat zowel van mountainbikes als van racefietsen houdt? Dan is de gravelbike de ultieme middenweg voor jou. Gravelfietsen zijn namelijk zogenaamde alleskunners. Op basis van de wielen die je eronder zet, kun je ze inzetten als racefiets die je goed op de weg kunt gebruiken of als mountainbike waarmee je door de bossen kunt crossen! Het beste van twee werelden dus, en ideaal wanneer je tochten zowel vlakke weg als heuvelachtig gebied behelzen.

Mutsaars Bikes: leve de fiets!

Wij, Ronald en Sabine Mutsaars, staan aan het roer van Mutsaars Bikes. Al van jongs af aan draait het binnen onze familie om de fiets. En dat is nu in de winkel en met de webshop nog altijd zo. Die liefde voor de fiets geven we graag door. Aan iedereen die, op welk niveau ook, wil genieten van de buitenlucht. Van grindpaden, asfalt, kasseien, heuvels en de bergen. Kom naar Schijndel en deel die passie en verhalen met ons. Onder het genot van een heerlijk bakkie koffie en Brabantse gezelligheid.

Datum: 02 september 2019