fiets

Jouw fiets mee op vakantie!

Het is bijna zomer, de vakantie komt er weer aan. Heerlijk, want het is vaak mooi weer en dus bij uitstek een periode om lekker te fietsen! En zeker als je naar het buitenland vertrekt biedt dat mooie kansen. Ons land is beroemd om haar platte natuur, dus is het ontzettend leuk om eens bergopwaarts te moeten trappen, of je juist naar beneden te voelen zoeven. Natuurlijk kun je op heel veel plaatsen een fiets huren om dat soort mooie tochtjes te maken. Maar het kan ook dat je het liefst op je eigen stalen ros rijdt. En daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Fiets vervoeren

Er zijn verschillende manieren om je fiets te vervoeren, en dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe jij op je plaats van bestemming wilt komen. Ongeveer twee op de vijf Nederlanders die naar het buitenland gaat met vakantie, kiest voor het vliegtuig. Ook als je gaat vliegen, is het mogelijk je fiets mee te nemen. Een fietskoffer is de veiligste manier om je fiets te vervoeren, maar op vliegvelden kun je vaak ook speciale dozen aanschaffen. Vind je zo’n koffer nou te duur? Je kunt op veel plekken ook fietskoffers huren. Wel is het slim om van tevoren te oefenen met het demonteren van je fiets zodat je op het vliegveld snel en goed te werk kunt gaan.

De auto

De helft van de vakantiegangers kiest voor de auto om op bestemming aan te komen. De auto is natuurlijk een goede manier om je racefiets of mountainbike te vervoeren. Zo kun je de fiets, als je auto groot genoeg is, in de achterbak meenemen. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je ervoor kiezen het voorwiel uit het frame te halen. Lukt het niet achterin de auto? Kies dan voor een fietsendrager achter of bovenop de auto. Zo kun je ook de wat zwaardere fietsen goed vervoeren. Bovendien is montage en demontage vaak erg gemakkelijk.

Fietsvakantie

Maar naast motorvoertuigen om op vakantie te gaan, kiezen er steeds meer mensen voor de fiets als vervoersmiddel. Dat begrijpen wij maar al te goed! Wel is er een aantal zaken waar je om moet denken. Allereerst: bouw je conditie op. Als jij al jaren fietst, dan ken je het klappen van de zweep. Maar mocht je nou nog niet zo geoefend zijn, dan is een rustige opbouw erg belangrijk. Oefen thuis al door regelmatig te fietsen, en ga niet te gek van start. Anders heb je na een paar dagen al geen zin meer!

Een goede fiets: het halve werk

Controleer je fiets goed voordat je op pad gaat. Let hierbij met name op de draaiende onderdelen. Hier kan namelijk snel speling ontstaan. Als je jezelf hiermee nou niet vertrouwt, laat je fietsenmaker dan je fiets nakijken. Een goede fiets is namelijk het halve werk! Is je fiets helemaal in orde? Monteer dan alle tassen die je mee wilt nemen op je fiets en rijd hier een paar oefenrondjes mee. Het fietst namelijk heel anders mét al dat gewicht dan zonder.

Mocht je nou nog niet zo geoefend zijn, dan is een rustige opbouw erg belangrijk

Kaartlezen

Natuurlijk is het erg belangrijk om een goede kaart te hebben als je op fietsvakantie gaat. Een fysieke kaart is prima, maar misschien onhandig als je onderweg even snel de route wilt bekijken. Daarom is het slim een digitaal systeem mee te nemen. Garmin maakt zeer gebruiksvriendelijke fietscomputers, waarbij je zowel de kaart kunt bekijken als snelheid, afstand en tijd af kunt lezen. Maar ook je telefoon kan fungeren als navigatiesysteem. Zorg er dan voor dat je een fietshouder aanschaft die de telefoon waterdicht kan afsluiten. Je wilt natuurlijk niet dat je bij het eerste spatje regen je navigatie kwijt bent.

Fietstip!

In Nederland kunnen we eigenlijk op ieder moment van de dag fietsen. De weersomstandigheden zijn meestal mild, en daardoor zal je niet snel oververhit raken tijdens een tocht. Bevind je je in een warm land en wil je gaan fietsen? Onthoud dan dat je lichaam daaraan moet wennen. Zeker als de temperaturen erg hoog kunnen worden, is het slim om je fietstijden aan te passen. Ga lekker vroeg op pad en drink veel water. Dan kun je op het heetst van de dag iets doen waarvan je minder vocht verliest.

Mutsaars Bikes: leve de fiets!

Wij, Ronald en Sabine Mutsaars, staan aan het roer van Mutsaars Bikes. Al van jongs af aan draait het binnen onze familie om de fiets. En dat is nu in de winkel en met de webshop nog altijd zo. Die liefde voor de fiets geven we graag door. Aan iedereen die, op welk niveau ook, wil genieten van de buitenlucht. Van grindpaden, asfalt, kasseien, heuvels en de bergen. Kom naar Schijndel en
deel die passie en verhalen met ons. Onder het genot van een heerlijk bakkie koffie en Brabantse gezelligheid.

Datum: 24 juni 2019