resistance-band

Overal sporten? Dat kan met een resistance band

Resistance bands is Engels voor weerstandsbanden. Door middel van deze banden kun je de sportoefening zwaarder maken, maar ook kun je door middel van oefeningen met deze weerstandsbanden blessures verminderen. Ook in tijden van corona zijn dit goede sportoefeningen, doordat het niet dezelfde prijs heeft als dumbbells die een stuk duurder zijn. 

Wat is een resistance band?

Een resistance band is weerstandband waarmee je verschillende fitness of revalidatie oefeningen kunt uitvoeren. Daarnaast train je jouw lichaam niet alleen op kracht en balans maar ook op flexibiliteit en lenigheid. Om dit middel te gebruiken hoef je geen gevorderde sporter te zijn. Een beginnende sporter kan dit ook gemakkelijk gebruiken! De banden verschillen in weerstand. Zo kun je kiezen voor lichte of zware weerstand. Bij krachtsport wordt zware weerstand bijvoorbeeld veel gebruikt. De verschillende weerstanden zijn te herkennen aan de kleuren van de banden. Door licht te beginnen kun je het opbouwen tot je de zwaarste weerstand kunt.

Wat zijn de voordelen?

Resistance bands nemen allereerst minder ruimte in dan een kettlebell, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn. Tevens is het ook lichtgewicht, waardoor het gemakkelijk te dragen is. Zo kun je het ook gemakkelijk meenemen op reis bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook een stuk voordeliger. Ook is het geschikt voor iedere niveau van beginner tot gevorderde. Bovendien kan je door middel van deze banden je hele lichaam trainen. Dus alleen met deze banden al ben je instaat om dagelijks een full body workout te doen. De weerstandsbanden zijn ook een stuk veiliger dan dumbells of kettlebells. Hierdoor kan je zelfs in deze tijd wanneer de sportscholen dicht zijn toch in shape blijven.

Kans op blessures

De kans op blessures met deze banden zijn een stuk lager dan door te trainen met andere hulpmiddelen. Dit komt doordat tijdens de oefeningen minder druk wordt uitgeoefend op de gewrichten. Fysiotherapeuten werken vaak met dit hulpmiddel. Ook in revalidatiecentrum worden deze banden gebruikt.

Veel oefeningen met de banden

Er zijn ontzettend veel verschillende oefeningen te doen met de resistance bands, waardoor je bijna alle spieren kunt aanpakken. Mocht je wel willen sporten met gewichten, dan heb je een fitnessbank nodig. Door de band vast te maken op een punt, kun je nog talloze oefeningen doen. Ook als je al wel verschillende hulpmiddelen in huis voor het sporten, is het alsnog een goed idee om een resistance band te kopen. Het is namelijk een ideaal hulpmiddel als je van huis gaat en toch nog wilt trainen.

Datum: 25 februari 2021