fietsen

Veilig fietsen in de herfst!

Heb jij zin om er lekker op uit te trekken deze herfst? Je gedachten verzetten, je vergapen aan alle dwarrelende herfstbladeren, geuren van dennenappels en de frisse wind om je lijf. Het is een heerlijk seizoen om naar buiten te gaan en op de trappers te staan. Maar ook is het vroeger donker, en vraagt dat om extra alertheid op je eigen veiligheid. Wil jij veilig de herfst doorkomen? Let dan op de volgende tips!

Meer mogelijkheden

Wist je dat jaarlijks ongeveer 150 tot 200 mensen om het leven komen door een fietsongeval? In een groot deel van die ongevallen speelt het gebrek aan licht een rol. Als wielrenner weet je ook hoe belangrijk zichtbaarheid is. Bereid je daar dus goed op voor. Natuurlijk is fietsverlichting hierbij belangrijk, maar vergeet ook niet de mogelijkheden van reflecterende kleding en reflectoren op je fiets. Er is meestal meer mogelijk dan je denkt!

Regelgeving

Ken je ook daadwerkelijk de regelgeving omtrent fietsverlichting? De juiste verlichting is erg belangrijk om veilig van A naar B te komen. Voorkom dus dat je dénkt goed beslagen ten ijs te komen, maar bepaalde zaken toch dient te veranderen! Volgens de officiële regels mag je verlichting niet knipperen, moet het te allen tijden voor en achter zichtbaar zijn en moet je er zorg voor dragen andere weggebruikers niet te verblinden. Ook de kleur verlichting is vastgelegd: voorlicht mag geel of wit zijn, achterlicht moet rood zijn.

Verrast door het donker

Dat je verlichting ‘s avonds gebruikt, is vanzelfsprekend. Maar zeker wanneer de herfst intreedt, kun je nog weleens verrast worden door donker weer. Soms kom je in een fikse bui terecht, of komt de schemer door slecht weer nogal vroeg invallen. Ook op die momenten is het van belang dat je met verlichting en kleding voorbereid bent. Tegenwoordig zijn er steeds meer kleine lampjes die je mee kunt nemen. En een handige tip: kies voor oplaadbare lampen. De verlichting van Lezyne is oplaadbaar via USB, dus kan gedurende je pauze worden opgeladen!

Wanneer de herfst intreedt, kun je nog weleens verrast worden door donker weer

Goed materiaal

Naast een goede zichtbaarheid, is het ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je materiaal herfstklaar is. Een goed bandenprofiel is essentieel als het gaat om veilig fietsen. Hoe minder profiel, hoe minder grip, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten wanneer je te maken hebt met natte en gladde wegen. Bovendien is de kans groter op lekke banden. Geen pretje om in de stromende regen snel die band te moeten plakken!

Gevaar voor uitglijden

Is het profiel van jouw banden versleten? Dan wordt het tijd ze te vervangen. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, is het nuttig te weten wat de optimale bandenspanning is. In de zomer en lente zal deze hoog zijn, dit fietst beter. Maar in de herfst en winter is het wegdek anders. Er liggen takken en bladeren op de weg, de weg is nat of ijzelig. Kortom, er is veel meer uitglijdgevaar. Omdat harde banden minder grip hebben op een glad wegdek, kun je de bandenspanning beter niet té hoog opvoeren. Heb je vragen of twijfels over het voorbereiden van je fiets op het herfstseizoen? Vraag het dan aan de expert. Bij Mutsaars Bikes ben je altijd welkom met al je vragen of fietskwesties!

Mutsaars Bikes: leve de fiets!

Wij, Ronald en Sabine Mutsaars, staan aan het roer van Mutsaars Bikes. Al van jongs af aan draait het binnen onze familie om de fiets. En dat is nu in de winkel en met de webshop nog altijd zo. Die liefde voor de fiets geven we graag door. Aan iedereen die, op welk niveau ook, wil genieten van de buitenlucht. Van grindpaden, asfalt, kasseien, heuvels en de bergen. Kom naar Schijndel en deel die passie en verhalen met ons. Onder het genot van een heerlijk bakkie koffie en Brabantse gezelligheid.

Datum: 10 oktober 2019