Yoga

Met yoga kalmeer je lichaam en geest

Vroeger, nog in de tijd vóór Christus, trok een yogi zich terug in de bergen, waar hij dan ongestoord kon mediteren. Er werd gekozen voor de bergen omdat zo’n gebied moeilijk bereikbaar is voor mens en dier. Ongestoord zitten. Zo’n plek is tegenwoordig moeilijk zelf te creëren: thuis is er altijd wel wat te doen of afleiding om je heen.

Online door yoga

Gelukkig krijg ik vaak te horen dat de tijd even helemaal vergeten wordt in onze souterrain aan het Damsterdiep. Door de minimale afleiding in de yogastudio lukt het wél om de aandacht diep naar binnen te keren. Zo wordt het moment intenser ervaren. Helemaal offline met de wereld (want de telefoon wordt in een kluisje gestopt) en helemaal online met jezelf tijdens yoga.

Relaxen is ontzettend belangrijk, maar vaak heb je zoveel afleiding om je heen

Yogi

Zo leefde een yogi vroeger zijn hele leven in een ashram (soort klooster) en werd er één op één lesgegeven. Het was toen ook alleen weggelegd voor mannen. Door de jaren heen zijn er yogi’s naar buiten getreden om de wijsheden te delen met de rest van de wereld en pas in de 20e eeuw breidde yoga zich uit naar Nederland. Nu wordt er lesgegeven in groepen en wordt het beoefend door zowel mannen als vrouwen. Yoga is één van de grootste vormen van globalisering anno nu en wereldwijd beoefenen meer dan 300 miljoen mensen yoga. En 1,6 miljoen Nederlanders doen aan yoga, thuis of in een yogastudio.

Yogales

In onze yogastudio bieden we 7 dagen per week lessen aan op verschillende tijdstippen. Want in een wereld met een flexibele agenda is het ook fijn als je op een moment les kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Wanneer de leden hun weg weer gevonden hebben naar de yogales en neerstrijken op de yogamat, herinner ik ze aan het feit dat ze ergens onderweg hebben besloten om nu hier te zijn. Dat ze hebben uitgekeken naar het moment om yoga te beoefenen en dat dat moment nu is aangebroken. Want voordat je er erg in hebt, ben je alweer bezig met wat er ná de yogales gaat gebeuren of herhaal je de gebeurtenissen van de dag die achter je ligt.

Leef in het nu

We zijn vaak geneigd om te denken in een soort tijdlijn: in een oogopslag zie je je verleden en droom je van je toekomst. En zo gaat het moment voorbij zonder dat je het doorhebt. Dus besef waar je nu bent, voel de ondergrond waar je contact mee maakt en neem de omgeving in je op zonder dat je je gedachten laat afdwalen, kalmeer je lichaam en geest. Daarvoor hoef je niet speciaal op een berg te gaan mediteren. Het kan gewoon bij ons aan het Damsterdiep bij Yoga under Construction!

Gerri Douw
eigenares Yoga under Construction

Datum: 01 november 2018