juiste-lichaamshouding

Fitter en vrolijker door de juiste lichaamshouding

Zie je op tegen een belangrijke presentatie die je moet geven? Of heb je een vervelend gesprek met je collega gehad dat maar blijft malen in je hoofd? Dit zijn voorbeelden in je dagelijks leven die voor veel stress zorgen en die niet positief werken op je stemming. Als je stemming negatief is door negatieve gedachten vanuit bijvoorbeeld stress, zal dat weer doorwerken in je lichaamshouding. Het gaat hier dus om een wisselwerking tussen lichaam en geest.

Hoe negativiteit je houding beïnvloedt

Let er maar eens op: je gevoel kan je houding bepalen en andersom trouwens ook. Voel je je somber vanwege bijvoorbeeld een ruzie of een moeilijke situatie? Dan zul je sneller geneigd zijn om je hoofd naar de grond te richten in plaats van naar de lucht. Je schouders hangen omlaag en je staat krom of voorovergebogen. Je bent veel meer bezig met negativiteit dan zou moeten. Die negativiteit heeft niet alleen invloed op je geest, maar ook op je houding. En zo heeft het ook zijn weerslag op je lichaam. Krom lopen is immers niet bevorderlijk voor je lijf. Zit je juist lekker in je vel? Dan zul je rechtop staan, met je schouders naar achter en je kin in de lucht. Hierdoor voel je je dan ook gelijk een stuk zelfverzekerder. Wist je dat je zelf een balans kunt vinden in de wisselwerking tussen de juiste lichaamshouding en geest?

Signalen van je lichaam

Marlene Koekkoek is een lichaamsgericht werkend psycholoog en betrekt het lichaam bij haar sessies. Marlene zorgt ervoor dat je je bewust wordt van de signalen die het lichaam geeft: de vaak ingesleten patronen die invloed hebben op je lichaamshouding, sensaties en bewegingen. Samen onderzoeken jullie hoe de wisselwerking is tussen je lichaamshouding en hoe je je voelt.

Je gevoel kan je houding bepalen en andersom trouwens ook

De knop omzetten

Marlene past meerdere technieken toe die aandacht geven aan je lichaam, waaronder houding, beweging, adem, stem en energie. Je zult merken dat, als je je bewuster wordt van je lichaam, je veel meer zult letten op je lichaamshouding en dat dit ook een effect heeft op je geestelijke gezondheid. Vind zelf de juiste balans weer terug, dan kunnen zowel lichaam als geest hier van profiteren!

Datum: 29 januari 2019