stress

‘Stress is een apart beestje’

Ik weet nog dat ik op mijn werk bij het koffieautomaat stond en een collega me vroeg wat ik het weekend daarvoor had gedaan. Ik kon het niet meer ophalen. Ik had de dagen versleten op de bank, in bed, achter mijn computer. Ik moest iets veranderen. De massages van manuele praktijk Anna Bron in Drachtstercompagnie hebben me enorm geholpen. Voor het eerst sinds tijden heb ik het idee dat ik de controle op mijn eigen leven weer terug heb.

Het afscheid van mijn vader

In mei vorig jaar werd mijn vader plotseling ziek. Hij ging in rap tempo achteruit, het ziektebed was kort. Als je er middenin zit, besef je eigenlijk de impact nog niet. Een begrafenis is altijd ingrijpend, maar toen wist ik nog niet wat het effect op mijn leven zou gaan zijn. Ik had dit immers nog nooit meegemaakt.

Emoties en frustraties

Ik denk dat iedereen wel eens iemand heeft verloren. Ik merkte dat de grootste klap niet kwam op het moment van overlijden zelf. Die klap werd uitgespreid over alle maanden die daar op volgden. Kleine opeenvolgingen van onbestemde emoties en frustraties zorgden ervoor dat mijn hoofd steeds voller werd. Omdat ik ‘s nachts alleen maar lag te malen en te woelen, kwam er van slapen niets meer terecht. Ik werd prikkelbaar in de ochtend, toen in de middag en uiteindelijk de hele dag. Ik begon mijn werk mee naar huis te nemen. Taken die me overdag niet waren gelukt probeerde ik ‘s avonds af te maken, meestal tevergeefs.

Wat stress met je lichaam kan doen

Stress is een apart beestje. Meestal heb je pas door dat je hele lijf ermee gevuld is wanneer het allang te laat is. Zo ging het ook bij mij. In de ochtend kroop de pijn mijn hoofd in, in de avond zakte het naar mijn rug. ‘s Nachts lag ik er wakker van. Ik werd ‘s ochtends steeds vaker wakker alsof ik tot diep in de nacht met vrienden had gedronken, zelfs al was ik om tien uur op bed gaan liggen. Zo kon het niet langer.

‘Ik slaap weer volle nachten en kan zo uitgerust aan mijn dagen beginnen’

Rust dankzij een shiatsumassage

Ik kwam voor het eerst in aanraking met shiatsumassages door een goede vriendin. Een shiatsumassage houdt in dat de therapeut haar vingers, handpalmen en ellebogen gebruikt om druk uit te oefenen op specifieke punten het lijf om klachten te verhelpen en uiteindelijk te voorkomen. Ik wist dat zij wel eens naar een salon ging voor een massage, maar ik wist niet zeker of dat iets voor mij zou zijn. Ik merkte aan haar dat ze goed in haar vel zat. De manuele praktijk van Anna Bron trok mijn aandacht door de focus op klachten door stress en het maatwerk dat ze kon bieden. Wat me opviel, was hoe persoonlijk de behandeling was. Ik gaf aan wat mijn klachten waren en vertelde kort iets over mijn achtergrond. Anna wist precies hoe ze te werk moest gaan.

Nieuwe start

De massages hebben ervoor gezorgd dat ik merkbaar minder last heb van stressgerelateerde pijn. Omdat mijn lijf tijdens de massages tot rust kwam, namen de klachten al snel af, en ik merkte dat ze ook niet meer terugkwamen. De spiraal die de pijn teweegbracht is stopgezet en omgekeerd. Ik slaap weer volle nachten en kan zo uitgerust aan mijn dagen beginnen. Ik heb nu het gevoel dat ik er weer tegenaan kan. En dat voelt geweldig.

Datum: 23 december 2019