stress-managen

Stress managen? Zo doe je dat

Iedereen krijgt weleens te maken met stress. Wanneer je moet praten voor een grote groep mensen, wanneer je een eerste date hebt of wanneer de deadline voor die éne grote opdracht eraan komt; spanning zit in de kleinste hoekjes. Maar het is ook belangrijk die spanning weer los te laten. IQ Balance geeft in dit blog advies hoe jij stress kunt managen!

Waarom is het managen van stress belangrijk?

Een kenmerkend onderdeel van stress is een opgejaagd gevoel. Het idee dat je niet even stil kunt staan en bij kunt komen. Toch gaat stress vaak verder dan dat. Kun je de stress niet loslaten, gaat dit in je hele lichaam zitten. Je kunt het merken door last te krijgen van hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid of (hevige) vermoeidheid. Meestal is stress niet te voorkomen. Daarom is het goed om te weten hoe je de stress kunt managen. Daar hebben wij 5 adviezen voor!

1. Blijf bewegen

Stress kan je uitputten en je bijna te vermoeid maken om in actie te komen. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Beweging brengt een proces in je lichaam op gang waarbij gelukshormonen vrijkomen en de stresshormonen juist verminderen. Je hoeft echt niet direct kilometers te hardlopen, een wandeling door je buurt kan al wonderen doen.

2. Let op je eten

De stress kan er ook voor zorgen dat je meer, vaak ongezonde dingen gaat eten. Dit kan juist weer gepaard gaan met een schuldgevoel: kom je hier nu kilo’s van aan? Wanneer je dit herkent en regelmatig ‘stress-eet’, is het belangrijk om die spiraal te doorbreken. Daar komt het volgende punt bij kijken…

3. Waar komt de stress vandaan?

Stress ontstaat niet uit het niets. Het is een natuurlijke lichamelijke reactie op ‘gevaar’. Wat dit gevaar is, kan erg verschillen. Misschien dat je te veel deadlines hebt die je in de gaten moet houden, of misschien dat je spanningen in je relatie voelt. Om de stress te managen, is het goed om naar je leven te kijken en de dingen die zorgen voor de stress te verminderen. Kan iemand anders de opdracht niet even overnemen? Helpt het om met je partner te praten?

Krijg grip op je stress!

4. Prioriteer je taken en schrijf ze op

Heb je veel aan je hoofd? Maak dan een lijstje met wat je precies allemaal moet doen. Wanneer je de taken op papier hebt staan, geeft dat overzicht en duidelijkheid. Je hoeft niet meer in je hoofd alles na te gaan en bang te zijn om iets te vergeten. Ook geeft het inzicht in waar je aan kunt werken. Zijn er opdrachten waar je niet op dat moment mee bezig kunt of hoeft? Dan hoef je je er ook even niet druk over te maken.

5. Neem tijd voor jezelf

Het belangrijkste middeltje tegen stress is rust. Door hoe stress voelt, kan het alleen moeilijk zijn om zelf die rust te nemen. Je lichaam vertelt je immers dat je door moet en ‘aan’ moet blijven. Een van de manieren door dit te doen, is jezelf in de watten laten leggen tijdens een wellnessbehandeling.

Kom tot rust bij IQ Balance

Rust nemen is belangrijk. IQ Balance biedt alle mogelijkheden om deze rust te kunnen vinden. Met verschillende behandelingen en arrangementen zorgen wij voor het momentje voor jezelf waar je naar op zoek kunt zijn. Een cadeautje aan jezelf!

Datum: 08 april 2022