manuele-lymfatische-drainage

Zorgt manuele lymfatische drainage voor minder stress?

Je hebt vast weleens van manuele lymfatische drainage gehoord. Dat heeft verschillende positieve effecten op allerlei processen in je lichaam. Maar wist je dat het zelfs een stressverminderende werking heeft? In deze blog lees je precies hoe het zit.

Lymfevatenstelsel

Je aderen en slagaderen met hun talloze vertakkingen die al je organen van zuurstof en voedingsstoffen voorzien en afvalstoffen afvoeren, behoren tot waarschijnlijk het bekendste vaatstelsel van je lichaam. Maar daarnaast kennen we nog een net zo uitgebreid ander vaatstelsel: het lymfevatenstelsel. Het vormt een essentieel onderdeel van je immuunsysteem, omdat het afvalstoffen elimineert en afvoert.

Drainagesysteem

Je zou het een drainagesysteem kunnen noemen en het bestaat uit lymfevaten, lymfebanen en lymfeklieren. Wanneer er erg veel afvalstoffen zijn of wanneer het systeem overbelast is, bijvoorbeeld door een ontsteking of operatie, kan het voorkomen dat afvalstoffen niet goed meer kunnen worden afgevoerd en er een zwelling ontstaat.

Wallen

Soms zie je zo’n zwelling ook zonder dat je een ontsteking of operatie hebt doorgemaakt. Denk maar eens aan die wallen onder je ogen. Deze bestaan uit vet of vocht, maar meestal uit een combinatie van die twee. Vetweefsel kan ik met behulp van manuele lymfedrainage niet verwijderen, maar het vocht wel. En dat alleen al zorgt voor een frissere blik.

Ooglidcorrectie

Een cosmetische ingreep zoals een ooglidcorrectie kan ook voor een flinke zwelling in je gezicht zorgen. Als voor, én na, zo’n ingreep manuele lymfedrainage wordt toegepast, is je huid steviger en gaat het herstel sneller omdat de afvalstoffen al zijn afgevoerd. Vochtophopingen blijven minder lang zichtbaar. De behandeling geeft ook mooie resultaten bij huidklachten als acne, eczeem en een onrustige, rode huid.

En dat alleen al zorgt voor een frissere blik

Stressgerelateerde aandoeningen

Een bijkomend voordeel van manuele lymfatische massage is dat je het vegetatieve zenuwstelsel ermee in balans brengt. En dat heeft een sterk ontspannend effect en een positieve uitwerking op stressgerelateerde aandoeningen zoals verlies, verdriet en burn-outklachten.

Vegetatief zenuwstelsel

Je vegetatieve zenuwstelsel regelt de ‘onwillekeurige’ werking van belangrijke organen. Het zorgt ervoor dat je hart klopt, dat je ook gewoon tijdens je slaap blijft ademhalen en je organen blijven werken. Het speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij stress. Aan de ene kant stelt het je in staat om bij acute situaties te vechten, vluchten of bevriezen, en aan de andere kant helpt het je lichaam om na zo’n gebeurtenis te herstellen.

Prettig voor lichaam en geest

Bij stressgerelateerde klachten is de balans tussen stress en herstel ver te zoeken. Meestal slaat die balans dan door naar de situatie waarin je in staat bent om te vechten, vluchten of bevriezen. Met andere woorden: je staat altijd ‘aan’. Als je lichaam niet de kans krijgt om te herstellen, raakt het uitgeput en is op een gegeven moment ‘de rek eruit’. Met lymfedrainage wordt het vegetatieve zenuwstelsel weer in balans gebracht, wat het niet alleen een heel prettige en zachte massage voor je lichaam maakt, maar ook voor je geest.

Nog meer voordelen

Maar het heeft nóg meer voordelen. Het is ook zeer geschikt… 

  • om pijn te dempen
  • bij slaapproblemen 
  • bij onrust, irritatie en overprikkeling
  • om je weerstand te verbeteren
  • om je te helpen herstellen van corona 
  • om klachten te verminderen waarmee je te maken hebt sinds je corona hebt gehad 
  • om je borstgezondheid te bevorderen.

Contact

Wil jij zelf die manuele lymfatische drainage ervaren? Je hoeft er overigens helemaal geen klachten voor te hebben. Je kunt jezelf ook gewoon een heerlijk verwenmoment gunnen. Neem gerust contact met me op, dan kan ik je er alles over vertellen.

Datum: 15 maart 2023