tandarts

Bang voor de tandarts?

Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland bang is voor de tandarts? Bij kinderen ligt dit percentage wat lager, maar toch is nog 15% van de kinderen bang om naar de tandarts te gaan. 6% hiervan is echt extreem angstig. Dit houdt in dat maar liefst 200.000 kinderen écht bang zijn voor een bezoek aan de tandarts.

Angst voor tandarts

Kinderen staan op jonge leeftijd nog niet stil bij het belang van een bezoek aan de tandarts. Angst voor de tandarts kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld na een nare ervaring, zoals het vullen of trekken van een kies. Kinderen kunnen ook bang worden voor de tandarts door angst voor het onbekende. Gelukkig spelen tandartsen hier steeds beter op in. Door middel van de juiste communicatie kan deze angst grotendeels worden weggenomen.

Kinderen

Oprichters vader en zoon Voets van Fidentist Tandartsen: ‘Het draait bij ons allemaal om de patiënt. We vinden het belangrijk dat jij én je kind weten waar jullie aan toe zijn. Het is ook belangrijk om zo vroeg mogelijk met je kind naar de tandarts te gaan, zodat kinderen hieraan kunnen wennen, en ervaren dat het helemaal niet eng is! We zijn ons ervan bewust dat de behandeling van kinderen soms meer tijd in beslag neemt. Met wat geduld en een rustige manier van behandelen stellen we jouw kind gerust en komen we meestal een heel eind. Verder is goede communicatie een belangrijk onderdeel. Dit begint al bij het eerste contact met onze praktijk, of dat nu telefonisch of aan de balie is. Dankzij vriendelijk personeel, een leuke speelhoek in de wachtkamer, een goede kop koffie in de ontvangstruimte én een sfeervolle inrichting voelen jij en je gezin je helemaal thuis bij ons! Bovendien kun je gratis parkeren.’

Preventie

Preventie is erg belangrijk bij kinderen. Voorkomen is beter dan genezen. Dit begint bij een goede tandenborstel en goede poetsinstructie. Zo maak je poetsen leuk(er) voor jou en je kind!

  • Probeer tijdens het poetsen eens naast je kind te gaan staan in plaats van ervoor of erachter.
  • Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen en zelf tandpasta op de borstel doen
  • Vertel tijdens het poetsen een verhaaltje of zet muziek aan. Online zijn ook verschillende leuke en leerzame poetsspelletjes en apps te vinden. Kies in ieder geval iets dat twee minuten duurt!
  • Laat je kind in de spiegel meekijken, zodat het kan zien wat er gebeurt.
  • Vertel je kind wat je wegpoetst. Benoem die boterhammen van de lunch of de sperziebonen van het avondeten.

Goede communicatie is een belangrijk onderdeel

Vergoeding

Tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de ouder. Voor volwassenen vallen de kosten van een behandeling door de tandarts en de mondhygiënist niet onder de basisverzekering (op uitzonderingen na). Als je een aanvullende verzekering voor de tandarts hebt, worden de kosten van de behandeling in de meeste gevallen wél (gedeeltelijk) vergoed. Raadpleeg je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar om te bekijken hoe de situatie voor jou en je kind is geregeld.

Orthodontie

Altijd al mooie, rechte tanden willen hebben? Staan je tanden scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een behandeling met een beugel kan er dan voor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Bij Fidentist Tandartsen kun je terecht voor al jouw orthodontiewensen. Een beugel kan op elke leeftijd. Je bent dus nooit te oud om ook voor die mooie rij rechte tanden te gaan. Als je het idee hebt dat jouw kind een beugel nodig heeft, is het verstandig dit bijtijds te laten controleren.

Wist je dat…

de inspiratie voor de naam van de praktijk Fidentist afkomstig is van het Latijnse woord ‘fidens’? Dit betekent ‘met vertrouwen’, ‘zelfvertrouwen’ en ‘zonder angst’.

Datum: 29 mei 2019