Angst

Elke keer weer die angst

Je hoort dat ene nummer op de radio en ineens ben je weer even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen. Dat is wat muziek met je kan doen. Maar dat geldt niet alleen voor fijne muziek of voor blijde gebeurtenissen, maar ook voor zaken waar je negatievere emoties als angst of verdriet bij hebt ervaren.

Marlene Koekkoek

Angst voelen

Ervaringen uit het verleden worden verwerkt en opgeslagen en kunnen zo als het ware een blauwdruk worden voor hoe je in de toekomst reageert. Als je bijvoorbeeld bang bent voor honden, heeft dat waarschijnlijk zijn oorsprong in het verleden. Ooit is er iets gebeurd waardoor je schrok van zo’n harige viervoeter. Elke keer als je weer met een hond geconfronteerd wordt, ben je even terug in dat moment, voel je de angst, je adem stokt en wil je het liefst hard wegrennen.

Vijf elementen van angst

  • je keert in gedachten terug naar dat moment,
  • jij voelt de bijbehorende emoties
  • je lichaam beweegt
  • je zintuigen spelen een rol
  • jij voelt sensaties in je lichaam

Ervaringen uit het verleden worden verwerkt en opgeslagen

Traumatische ervaring

Wanneer je iets zeer heftigs hebt meegemaakt, kan dat zich ontwikkelen tot een trauma dat je vervolgens met je meedraagt. In vergelijkbare latere situaties komt die golf van emoties en sensaties weer over je heen en raak je uit je evenwicht. Dat kan je leven behoorlijk ontwrichten en het valt niet altijd mee om je daar zelf aan te ontworstelen. Doe jezelf die gunst om hulp in te roepen.

Traumaverwerking

Het behandelen van trauma’s behoort tot één van mijn bijzondere aandachtsgebieden. Bij traumaverwerking kijk ik, naast naar je gedachten en gevoelens, ook vooral naar wat er in je lichaam gebeurt. Dit probeer ik wel zo goed mogelijk te doseren, anders wordt het te intens. Het doel is dat je in het hier en nu weer rustig kan blijven bij situaties die jou eerder op een of meer van de vijf elementen ontregelden. Een mooier geschenk kun je jezelf niet geven.

Datum: 01 november 2018