trauma

Je bevrijden van de negatieve emoties van trauma

Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren. De reikwijdte van een trauma is vaak ook breder dan we ons realiseren.

Trauma met hoofdletter T

Trauma, met een hoofdletter T, omvat vaak schokkende gebeurtenissen, zoals seksueel geweld, ernstig misbruik of een ernstig ongeluk. Maar trauma kan zich ook verschuilen in ogenschijnlijk kleinere gebeurtenissen, soms zelfs zonder dat je het doorhebt. Het draait dus niet alleen om de feitelijke gebeurtenis maar ook om de emotionele impact van een trauma.

Overlevingsstand

Op latere momenten kunnen schijnbaar onbeduidende situaties je zenuwstelsel triggeren. Herinneringen worden geactiveerd en je lichaam schakelt ongemerkt over naar de overlevingsstand. Hierdoor kunnen uiteenlopende onverklaarbare klachten ontstaan, variërend van lichamelijke pijnen tot angsten, paniek, slapeloosheid, het niet kunnen aangeven van grenzen en moeite met het onderhouden van relaties. Hypnotherapie kan hiervoor een oplossing bieden.

Op latere momenten kunnen schijnbaar onbeduidende situaties je zenuwstelsel triggeren

Waarom hypnotherapie?

Hypnotherapie is iets waar veel mensen een idee bij hebben, maar waarvan ze niet precies weten wat het inhoudt. Deze onwetendheid houdt hen dan ook vaak tegen om het te proberen. Echter is het niet voor niets dat hypnose de laatste jaren steeds meer als een effectieve behandelmethode voor verschillende lichamelijke en geestelijke klachten beschouwd wordt, ook door artsen.

In gesprek met onderbewuste

Tijdens een hypnotherapie sessie gaan we via hypnose werken aan het onderliggende trauma. Dit doen we door ‘in gesprek’ te gaan met het onderbewuste, het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor 95% van al je handelingen. Samen kijken we welke emotie zich verschuilt onder het trauma en geven we dit een andere invulling. Op deze manier verdwijnt niet de herinnering aan het trauma, maar wel de negatieve emotie die daaraan gekoppeld is. Hierdoor zullen de triggers bij soortgelijke gebeurtenissen niet meer afgaan en kun je opnieuw zorgeloos het leven ervaren. Vrij van de negatieve emoties van een trauma.

Datum: 01 februari 2024