trauma

Reken af met het trauma uit je verleden

Elke keer weer is er die faalangst. Je wordt er steeds opnieuw mee geconfronteerd. Ergens diep in je onderbewuste zit de oorzaak, al heb je daar zelf geen idee van. Met ‘brainspotting’ is dat plekje in je onderbewuste te bereiken en aan te pakken. Het is een veilige en laagdrempelige manier om definitief af te rekenen met dat ene trauma uit je verleden, zonder deze te hoeven herbeleven. Maar wat is een trauma eigenlijk?

Trauma

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Deze blokkade in ervaring wordt een trauma genoemd en wordt in je lichaam en geest vastgehouden.

Angsten en paniekaanvallen

Pijnlijke levensgebeurtenissen kunnen, bewust of onbewust, bepaalde blokkades hebben gecreëerd. Deze kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Het valt niet mee om last te hebben van angsten, paniekaanvallen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD of autistische aandoeningen om zo maar eens een paar voorbeelden te noemen. Veel van deze klachten of aandoeningen vinden hun oorsprong in je onderbewustzijn.

Brainspotting bereikt je onderbewustzijn

Om de klachten van het trauma die in je onderbewustzijn zijn ontstaan te verwerken, is brainspotting een effectieve therapievorm. Het richt zich namelijk ook op die gebieden in de hersenen die zich aan je cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Met andere woorden: je bent je er niet bewust van.

Afhankelijk van hoe diep het trauma zit, zijn er één tot enkele sessies nodig

Breed inzetbaar

‘Brainspotting is een mooie methode’, vertelt therapeute Hella Biemans van Happy Body 4U enthousiast. ‘Deze methode ontmantelt het trauma en stimuleert je lichaam om op diepgaand niveau van het trauma te genezen. Het is als therapie op zich toe te passen, maar werkt ook heel ondersteunend en aanvullend bij andere psychotherapeutische en lichamelijk behandelmethodes.’

Ken jij de voordelen al?

Dit zijn de voordelen van brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt (dus ook voor jonge kinderen)
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen op lichamelijk en psychisch gebied
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen
  • Geen noodzaak om over de problemen te moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op de kwaliteit van leven

Weer lekker in je vel

Afhankelijk van hoe diep het trauma zit, zijn er één tot enkele sessies nodig. ‘Het mooie van deze methode is, dat je niet uitgebreid hoeft te praten over wat er met je is gebeurd en je het trauma ook niet hoeft te herbeleven’, aldus Hella. Naast traumaverwerking biedt Happy Body 4U nog veel meer. ‘Je kunt bij ons terecht om weer blij te worden met je lichaam. Ik kan een breed scala aan behandelmethodes inzetten om je te helpen om weer lekker in je vel te zitten’, vertelt Hella.

Datum: 19 november 2018