uitvaartbegeleider

Aandacht maakt bijzonder

Of een overlijden nu plotseling komt of er al aan zat te komen: het blijft een enorme impact hebben als je een dierbare verliest. Je denkt dat je geen puf hebt om een afscheid te regelen, maar veel mensen vinden het eigenlijk wel fijn om er mee bezig te zijn. Paniek is er soms: wat moet er allemaal gebeuren? Maar al snel beseffen mensen dat ze dát kunnen loslaten als ik er ben.

Aandacht

Doordat ik er veel tijd in steek, wordt het afscheid altijd zoals een familie het voor ogen had. Of beter. Natuurlijk luister ik aandachtig naar wat een familie mij allemaal vertelt, maar ik voel ook aan wat er níét gezegd wordt. Een ‘ondergeschoven’ familielid dat stilletjes alles laat gebeuren bijvoorbeeld, laat ik ook z’n zegje doen.

Locaties

We wonen in zó’n mooie omgeving! De natuur is prachtig, maar er zijn ook geweldige locaties die we kunnen gebruiken voor een afscheid. Zo hebben we eens de uitvaart gehouden, dienst én condoleance, in een orangerie in de buurt. Bij die orangerie hadden de overledene en zijn vrouw elkaar voor het eerst gekust. Persoonlijker kan het niet worden! Maar ook de ceremonie bij iemand thuis te laten plaatsvinden, op een vertrouwde plek, kan het voor een gezin extra bijzonder maken.

Extra’s

Ik zoek altijd naar iets extra’s. Zo heb ik eens voor een jonge vrouw die erg van bloemen hield haar naam in grote letters gemaakt. Alle gasten namen hun favoriete bloem mee en die hebben we in die letters gedaan. Het zag er prachtig uit. En als het moet, rij ik naar Den Bosch om Bossche bollen te halen als dat iemands lievelingslekkernij was.

Ik zoek altijd naar iets extra’s

Achtergrond

Tijdens de uitvaart leid ik alles in goede banen, spring ik in als het nodig is, maar verder houd ik me op de achtergrond. Daarna streef ik dan naar een ontspanningsmoment voor de familie, waarbij het leven van de overledene eventueel met een borrel gevierd wordt. Of spoor ik ze aan om de dag intiem af te sluiten door in familiekring samen nog ergens te eten. Ik heb trouwens ook vriendinnen (die goed kunnen koken) die er wel eens voor zorgen dat er voor de familie bij thuiskomst lekker eten op tafel staat.

Goed gevoel werkt helend

Wat voor mij het allerbelangrijkst is, is dat de familie met een goed gevoel op de dag (maar ook de intense dagen in aanloop naar die dag) terugkijkt. Dat werkt helend. Het is het eerste stukje van een leven zonder de ander, dus dat moet gewoon goed zijn.

Grip op de uitvaart

Ben je benieuwd wat er mogelijk is bij een uitvaart? Informeer dan eens bij AKER uitvaarten [red.]. Deze onderneming biedt grip op de uitvaart en is onderscheidend en vernieuwd. Tijdens de hele periode krijg je hulp van één en hetzelfde gezicht. De funeral planners van AKER uitvaarten denken altijd met je mee. Zij zijn goed opgeleid en gaan met een groot inlevingsvermogen voor je aan het werk.

Mogelijkheden

Bij AKER uitvaarten kun je terecht voor al je vragen over de uitvaart. Onderwerpen die aan bod komen:

  • begraven of cremeren
  •  kisten
  • afscheidsbijeenkomsten
  • rouwvervoer
  • bijzondere wensen
  • fotografie & video
  • rouwdrukwerk

Florien Bausch

Datum: 10 december 2017