afscheid

Het afscheid van een kindje

Als mensen aan uitvaarten denken, gaan de gedachten meestal uit naar overleden ouderen. Bij een overlijden denken we dus niet zo gauw aan kinderen of baby’s. Dat komt omdat dit – gelukkig – veel minder vaak voorkomt. Voor iedereen die er wél mee te maken krijgt, is de uitvaart een heel belangrijk onderdeel van de rouwverwerking.

Kinderuitvaart

Als uitvaartverzorger doe ik mijn best om een luisterend oor te bieden, en alle tijd en ruimte te nemen om samen op zoek te gaan naar een passende vorm om de dierbare een mooi en liefdevol afscheid te geven. Het afscheid van een kind is misschien wel het moeilijkste afscheid dat er is. Daarom vinden wij het bij een kinderuitvaart bij uitstek belangrijk de ceremonie naar wens in te richten.

Bij een kinderuitvaart kan het afscheid enorm heftig zijn

Opbaring

Zo zijn er verschillende manieren om de opbaring van het kind vorm te geven. Zo kunnen we het kind in een mandje of kistje opbaren. Maar in het geval van een doodgeboren of een te vroeg geboren baby, maken we ook wel gebruik van de zogenaamde wateropbaring. Hierbij wordt de baby in een bakje met water gelegd. Wanneer de baby in aanraking met het water komt, neemt het weer de foetushouding aan die het in de buik ook had. Daarnaast blijft de huidkleur bij deze methode wat beter behouden.

Overleden baby registeren

Ook wijzen we de ouders van een doodgeboren kind op de mogelijkheden tot registratie. Voorheen konden doodgeboren kinderen niet worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Voor veel ouders was dit bijzonder pijnlijk. Niet alleen moesten ze afscheid nemen van hun kindje, maar bovendien zou het nooit worden erkend. Vanaf 2019 is deze wet gelukkig veranderd. Tegenwoordig is het mogelijk om overleden baby’s te laten registreren. Ook is het mogelijk om dit met terugwerkende kracht te doen, mocht je kind zijn overleden voor dit jaar. Een goede ontwikkeling, omdat juist erkenning een belangrijke stap in de verwerking is.

Afscheid

Bij een afscheid van een kind is het nemen van voldoende tijd belangrijk. Daarom hechten wij er bijzonder aan om in jouw eigen tempo te werken aan een liefdevolle en respectvolle uitvaartplechtigheid, zodat er die laatste momenten een dierbare, troostrijke herinnering kunnen worden. Wij denken er graag over mee.

Mireille Mom

Datum: 17 juli 2019