afscheidsfotograaf

Afscheidsfotograaf: de ervaring van nabestaanden

Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen. ‘Het is toch geen feest?!’ zoals een klant van mij van te voren zei. Dat hele idee van afscheidsfotografie vond hij nog een beetje wennen.

Wat legt een afscheidsfotograaf vast?

Een afscheid is niet alleen maar iets triests, natuurlijk is het heel verdrietig als je afscheid moet nemen, en dat is ook zeker triest te noemen. Maar naast al dat verdriet is er ook onwijs veel liefde en warmte op een afscheid, juist dát leg ik vast, de connectie die mensen hebben. Dat is het mooie wat ik zie en vastleg op een afscheid. Tijdens een afscheidsfotografie opdracht leg ik niet de moeilijk kijkende, intens verdrietige gezichten vast, maar juist de mensen met betraande gezichten én een glimlach omdat ze luisteren naar een herkenbare speech. De kleurrijke bloemen, de foto’s bij de kist, maar ook handen van mensen die elkaar vastpakken, de kinderen die onder tafel aan het kleuren zijn of een extra koekje pikken.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je niet jezelf kunt zijn omdat er opeens een lens op je gezicht staat, als afscheidsfotograaf beweeg ik bijna onzichtbaar overal in mee. Ik heb wel eens dat mensen achteraf vragen met hoeveel mensen ik aanwezig was, omdat ze overal foto’s uitvaart van hebben, maar dat ze mij nergens hebben gezien. En dat is belangrijk bij afscheidsfotografie, dat iedereen zichzelf kan zijn en alles wordt vastgelegd zoals het is.

Afscheidsfotografie laat warmte en liefde zien

Recent kreeg ik van een nabestaande een mooie reactie op hun afscheidsreportage; ‘Ik was zo bezig met mijn eigen emoties dat ik niet kon letten op de emoties van anderen, ook niet de emoties in de zaal. En toen ik de foto’s zag, zag ik ook de emoties bij alle andere mensen en dat deed mij zo goed!’ en dat is precies waarom ik afscheidsfotograaf ben geworden. Tijdens een afscheidsreportage ben ik het extra paar ogen, ik kan vastleggen wat jij niet ziet, ik kan op plekken staan waar jij niet kan staan en dingen van een andere kant bekijken.

Denk bijvoorbeeld aan een condoleance, als jij als zoon of dochter van de overledene de condoleances in ontvangst neemt kun je niet buiten staan kijken hoelang de rij is. Om dan achteraf te weten en te zien dat er tientallen mensen in de rij staan voor een steunbetuiging kan jou en de andere nabestaanden heel goed doen, ze voelen zich gedragen en gesteund door al deze mensen. Afscheidsfotografie is hiervoor de uitkomst, de manier om de warmte en liefde te laten zien die er op de dag van het afscheid was.

Afscheidsfotografie is een manier om de warmte en de liefde te laten zien die er op de dag van het afscheid was

Een fotoalbum van een uitvaart?

Ja, zeker doen. Op de dag van een uitvaart ben je vaak al druk met je eigen emoties en eventueel die van je partner en kinderen, wat er dan om je heen gebeurd komt niet zo bij je binnen. Het kan zijn dat je door verdriet de dag in een roes beleefd en dat is moeilijk in de rouwfase. Daarom kan ik je aanraden om het afscheid niet alleen vast te laten leggen, maar om er door mij ook een mooi album van te laten maken. Een album met een houten kaft voor je opa die altijd zo aan het timmeren was, of een knuffelbare omslag voor een te vroeg overleden kindje. Een album wordt aan de hand van een persoonlijke voorkeur van de nabestaanden gemaakt. Een album met foto’s waarin de liefde voelbaar is voor de overledenen.

En nee, het is niet een album wat je dagelijks gaat pakken. Maar dat doen we ook niet met onze andere fotoboeken, maar het is er wel op de momenten dat je het nodig hebt. De momenten dat je de herinnering wilt ophalen, want dit soort intense momenten vervagen soms een beetje in ons hoofd. Na afloop van de reportage krijg je ook altijd een mooi doosje met daarin de USB-stick, een aantal afgedrukte foto’s, een kaarsje die je kunt branden voor de overledene en een mooi kaartje. Het is bijna een cadeautje, een cadeau voor jezelf omdat het zo fijn om iets tastbaars te hebben in moeilijke momenten.

Twijfel je over een afscheidsreportage?

Twijfel je erover om een afscheidsfotograaf aanwezig te laten zijn bij het afscheid? Ik zou het jammer vinden als je na een afscheid spijt hebt, want zo een bijzondere dag kun je niet meer over doen. En een album met foto’s is juist zo fijn tijdens de verwerking van het verlies direct na het afscheid, tijdens de scherpe periode van rouw en het begin van een leven zonder de overledene. Het album kun je vasthouden, inkijken en de warmte voelen die er op de dag van het afscheid was. Op mijn website heb ik meerdere ervaringen van nabestaanden gedeeld, hoe zij er achteraf over denken en wat zij eraan hebben. Natuurlijk mag je ook altijd contact met mij, Yvette Vlaar Afscheidsfotografie, opnemen. Dan kunnen we je twijfels persoonlijk bespreken.

Datum: 20 december 2022