herinneringen

Creëer nu de mooiste herinneringen voor later

Als jij in gedachten terug gaat naar je jeugd; waar denk je dan aan? Komen er dan verdrietige dingen naar boven, of overheersen toch vooral de fijne dingen: met het hele gezin ganzenborden aan de keukentafel, het samen versieren van de kerstboom of koekjes bakken met oma? Welke herinneringen brengen een glimlach op jouw gezicht?

Herinneringen meegeven

We leven in een maatschappij waarin alles snel moet. Succes is belangrijk en dat succes wordt dan doorgaans ook nog eens afgemeten aan het saldo op je bankrekening. We zijn altijd maar bezig en rennen rond in ons jachtig bestaan. Dat is jammer, want daarmee doen we onszelf en onze kinderen tekort. Jij wilt hen immers ook mooie herinneringen meegeven voor later. Maar hoe moet dat als jij altijd maar druk bent, elk vrij moment op het schermpje van je smartphone kijkt en eigenlijk alleen in de vakanties alle aandacht voor hen hebt? Wordt het niet eens tijd dat je je realiseert dat je nú leeft en je je tijd wat bewuster zou moeten doorbrengen? Wordt het niet eens tijd dat je oog krijgt voor de écht waardevolle dingen van het leven?

Laat je niet opjagen

Neem nu de decembermaand en bekijk die eens door de ogen van je kind: het is maand vol spannende en feestelijke gebeurtenissen! Laat je niet opjagen door de waan van de dag, maar maak iets moois van dat prachtige Sinterklaasfeest. Neem de tijd voor het maken van mooie surprises en grappige gedichten. Reserveer een middagje om samen de heerlijkste pepernoten en andere lekkernijen te maken voor dat heerlijk avondje. Maak een feest van het optuigen van de kerstboom, knutsel de mooiste kerstkaarten en betrek je kinderen bij de voorbereidingen van het kerstdiner.

Je leeft nú, dus nu maak je herinneringen voor later

Stel geen dingen uit voor later

Doe de tv en computer eens uit, leg de tablet en je telefoon aan de kant en ga weer ouderwets gezellig aan tafel zitten om spelletjes te doen. Plan die reis waar je al zo lang van droomt. Stel geen dingen uit voor later, want later kan eerder komen dan je denkt. Succes gaat voorbij, geld kan maar één keer worden uitgegeven, maar herinneringen zijn voor altijd. Start vandaag nog met het creëren van de mooiste herinneringen. Voor jezelf, maar vooral ook voor de mensen die je achterlaat als jij er niet meer bent.

Kies zelf je uitvaartverzorger

Wist je trouwens dat je zelf je uitvaartverzorger mag kiezen? Daar bestaat veel onwetendheid over. Verzekeraars sluiten overeenkomsten af met een aantal uitvaartondernemers, maar je bent niet verplicht om de uitvaart ook door hen te laten regelen. Daar kunnen wel financiële consequenties aan kleven en daarom is het goed om er je polis op na te lezen en een offerte aan te vragen, zodat jij of je nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Een sterfgeval komt vaak onverwachts en daarom is het verstandig om daar nu al je licht over op te steken heeft. Gewoon om te weten wat een uitvaartondernemer te bieden heeft en of er een klik is. Ook voor een uitvaart geldt immers, dat het die waardevolle herinnering achter moet laten.

Over Pien Gouka

Pien: ‘Ik kan meedenken en je begeleiden bij alle onderdelen van je uitvaart: van de keuze voor een begrafenis of crematie tot aan de keuze voor de bloemen, het eten en drinken, muziek en de uitvaartkist. Het is ook mogelijk om dit gesprek samen met je dierbaren te voeren. Ik moedig mensen aan om hun eigen wensen en ideeën uit te voeren die passen bij hun en hun dierbaren, ook al zijn die misschien ‘anders’ of ‘vreemd’. Iedereen kan voor een uitvaart in de omgeving Dronten en de Noordoostpolder bij mij terecht.’

Datum: 10 december 2018