uitvaart

De meest bijzondere uitvaart ideeën

De tijd dat een uitvaart slechts kon bestaan uit een bijeenkomst in de aula met een plakje cake en een kopje koffie na, ligt inmiddels achter ons. Hoewel het nog steeds een veel gekozen optie is, is ook de uitvaartwereld in beweging en zijn er tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden om je uitvaart vorm te geven.

Uitvaart bij nacht

Hoewel je misschien denkt dat uitvaarten altijd overdag plaatsvinden, is dat niet altijd het geval. Een uitvaart kan namelijk ook in het donker plaatsvinden. Als de zon onder is, zijn er ineens allerlei andere manieren om een uitvaart aan te kleden. Zo kan er bijvoorbeeld mooi gespeeld worden met licht om een intieme, serene sfeer te creëren door middel van vuurkorven en fakkels. Dit zorgt voor een totaal andere sfeer dan we gewend zijn van uitvaarten.

De kist versieren

Uitvaarten worden steeds persoonlijker en een mooie manier om naasten bij de uitvaart te betrekken is door ze de kist te laten versieren. Er is van alles mogelijk op dit gebied. Kinderen kunnen bloemen of vlinders op een kist maken om ze op die manier deel uit te laten maken van de gebeurtenis, maar het komt ook voor dat de overledene voor het overlijden zelf de kist heeft versierd.

Wist je dat er veel mogelijkheden voor uitvaarten zijn?

Bittergarnituur of high-tea

Na een afscheid samen bijkomen onder het genot van een kopje koffie of thee met een plakje cake is nog steeds één van de bekendste uitvaartrituelen. Toch is er tegenwoordig veel meer mogelijk op het gebied van eten en drinken bij een uitvaart. Maakte de overledene graag grote pannen soep voor de hele familie? Dan is dat een ontzettend mooie, persoonlijke manier om het karakter van de overledene ook in de ontmoetingsruimte te laten terugkomen. Ook een bittergarnituur met een biertje of een heerlijke high-tea behoren tot de mogelijkheden.

Uitvaart in eigen tuin

Ook qua locaties is er steeds meer mogelijk. Hoewel veel mensen zich hier niet van bewust zijn, hóéft een uitvaart niet in een uitvaartcentrum plaats te vinden. Een uitvaart in eigen tuin, bijvoorbeeld, wordt steeds vaker gekozen. Je kunt op deze manier een persoonlijke en warme sfeer creëren voor nabestaanden. Zeker als de overledene zelf veel tijd en energie in de tuin heeft gestopt. Je krijgt dan de gelegenheid om afscheid te nemen omringt door planten en bloemen die de overledene zelf met veel liefde heeft geplant en verzorgd. Andere bijzondere ideeën voor uitvaartlocaties zijn bijvoorbeeld: een bioscoop of theater, een café, in de natuur of op een industriële locatie zoals een leegstaande fabriek. Dit soort plekken kun je zelf helemaal naar wens aankleden en de juiste sfeer geven door te werken met verlichting en bloemen.

Stories Of Life

Anjo Zeegers van Stories of Life biedt hulp op maat op het gebied van uitvaartverzorging. Samen met de nabestaanden zorgt Anjo voor het invullen van jouw afscheid, of dat van een dierbare, op een manier die bij jullie past. Daarnaast is Anjo ook levenseinde gids en heeft ze zich gespecialiseerd in het maken van bijzondere herinneringssieraden.

Datum: 11 januari 2020