uitvaart

Hoe betrek ik mijn kind bij de uitvaart?

Voor ons als volwassenen is een crematie of begrafenis een bijzondere situatie. Maar voor kinderen is dat helemaal het geval. Ze moeten een hele tijd stil zitten en luisteren. Er is sprake van veel, en soms ongemakkelijke, stiltes. En daarbij is de ruimte ook nog eens beladen met een waterval aan emoties.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren te bedenken om kinderen bij het hele proces te betrekken. Het kan bijvoorbeeld heel waardevol zijn om samen foto’s uit te zoeken die tijdens de uitvaart getoond worden. Tijdens het sorteren van al die beelden komen er ongetwijfeld veel herinneringen en verhalen naar boven. Prachtige verhalen vol liefde, vrolijkheid en af en toe een traan.

Kaarsjes en schilderen

Laat ze helpen bij het dichtschroeven van de kist of een kaarsje aansteken voor de overledene. Plan een middag in om samen de kist van mooie schilderingen en teksten te voorzien. Hoe mooi is het om die dierbare persoon, die ze moeten missen, te laten vergezellen door kleurige bloemen, gele zonnen en warme, liefdevolle teksten?

Een uitvaart kan een enorme indruk achterlaten bij kinderen

Tijdens de dienst

Om het lange stilzitten tijdens de uitvaartdienst even te doorbreken, kunnen ze een gebedje of gedichtje opzeggen. Oefen dit thuis een paar keer en zorg dat er tijdens de ceremonie iemand is die het, als het kind het toch niet durft of erg verdrietig is, over kan nemen. Misschien willen ze na afloop van de dienst, eventueel samen met de uitvaartbegeleider of voorganger, de gedachteniskaartjes uitdelen aan de aanwezigen.

Luisteren

Spreek jij zelf tijdens de uitvaart? Dan is het een mooi gebaar om ook in je woorden een moment met je kinderen te verwerken. Vertel bijvoorbeeld hoeveel opa er altijd van genoot om samen met je kind te gaan vissen. Op deze manier maak je het voor hem of haar ook interessanter om daadwerkelijk te luisteren naar wat er gezegd wordt.

Ballonnen en bellen

Laat na de ceremonie samen met de kinderen ballonnen op met een persoonlijk berichtje of tekening of laat ze bellen blazen ten afscheid. Al dit soort rituelen kunnen je kind helpen om op een mooie manier afscheid te nemen.

Mireille Mom

Datum: 26 september 2019