nalatenschap

Hoe zit het met jouw digitale nalatenschap?

Het komt steeds vaker voor dat mensen nadenken over hun eigen uitvaart. Heb jij jezelf weleens de vraag gesteld of je wilt worden begraven of gecremeerd, nagedacht over je wensen over het opbaren en hoe jij de plechtigheid voor je ziet? Het is goed om daar je gedachten eens over te laten gaan. Je kunt er je nabestaanden veel moeilijke beslissingen mee besparen.

Nalatenschap

Maar er is één ding waar nog vaak overheen gekeken wordt: de digitale nalatenschap. We doen steeds meer digitaal en tijdens je leven verzamel je enorm veel gegevens online. Deze digitale nalatenschap of online erfenis omvat al je social media profielen, online schulden en tegoeden en je cryptotegoeden. Ze zorgen ervoor dat je na je overlijden online blijft voortleven op social media. Voor je nabestaanden is het niet makkelijk om die digitale nalatenschap goed af te wikkelen. Vaak is voor anderen überhaupt niet duidelijk om wat voor profielen het allemaal gaat en daarnaast kunnen ze zonder de juiste wachtwoorden weinig beginnen.

Lijstje

Begin eens met een lijstje met al jouw online accounts. Denk hierbij niet alleen aan je social media en e-mail, maar ook aan eventuele websiteprofielen, cloudaccounts (zoals Google en Dropbox), online fotogalerijen, accounts voor online spellen, berichtendiensten (zoals WhatsApp), foto’s en documenten op je laptop of telefoon, streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland en informatie over cryptomunten en andere online tegoeden. Bedenk ook wat je wilt dat ermee gebeurt: Facebook en Google hebben applicatie waarmee je kunt aangeven wat jij wilt dat er na je dood met al je berichten gebeurt, maar hoe zit het met de rest? Wil je dat je e-mails en foto’s gewist worden, of mogen ze aan je nabestaanden worden gegeven? Zijn er wellicht ook zaken die niemand mag zien? Het is goed om daar eens over na te denken en bij stil te staan, want sommige hostingspartijen verwijderen al je bestanden na je overlijden. Ook foto’s die voor je nabestaanden van grote waarde zijn!

Je digitale nalatenschap. Heb jij er al eens over nagedacht?

Executeur aanstellen

Wanneer je al je online profielen in kaart hebt gebracht, de daarbij horende gebruikersnamen en wachtwoorden hebt verzameld en voor jezelf duidelijk hebt wat ermee moet gebeuren, is het raadzaam om iemand die je vertrouwt te vragen of hij of zij bereid is je digitale nalatenschap af te wikkelen wanneer jij er niet meer bent. Bespreek je wensen met de executeur, zoals degene die je digitale nalatenschap afwikkelt officieel genoemd wordt, en houd je lijst goed bij wanneer er iets verandert. Bewaar deze op een plek die voor de executeur gemakkelijk te vinden is. Je kunt het ook opslaan in een online document of bewaren in een digitale kluis.

Testament

Heb je bij de notaris een testament laten vastleggen? Dan is het ook mogelijk om de lijst met je gebruikersnamen en wachtwoorden aan je testament te laten bevestigen. Bedenk dan wel dat het iets lastiger is om deze bij te laten werken als je codes en wachtwoorden wijzigt.

Vrijblijvend gesprek

Wellicht heb je bepaalde ideeën of wensen over je eigen uitvaart, maar weet je niet precies wat er allemaal mogelijk is en of je wel voldoende verzekerd bent. Blijf daar niet mee zitten, maar vraag een vrijblijvend gesprek aan over de mogelijkheden voor een uitvaart in Dronten en Emmeloord.

Uitvaartwensen online vastleggen

Natuurlijk kun je de wensen rond je uitvaart ook al vastleggen. Dat kun je doen in een document dat je thuis bewaart, maar je kunt ze bij Monuta ook online vastleggen. Zelfs wanneer je ergens anders verzekerd bent. Stap voor stap word je door het menu met verschillende mogelijkheden en keuzes tijdens een uitvaart geleid. En mochten je wensen in de loop der tijd veranderen, dan kun je ze eenvoudig weer aanpassen.

Datum: 14 februari 2020