uitvaarten-in-coronatijd

Uitvaarten in coronatijd: hoe neem je afscheid op afstand?

Afscheid nemen is al moeilijk genoeg, laat staan in een tijd waarin mensen 1,5 meter van elkaar af staan en de onderste helft van hun gezicht verborgen gaat onder een lap stof. Op het moment dat je het het hardst nodig hebt, kun je elkaar niet troosten en condoleren met een geruststellende aanraking, een arm om elkaar heen slaan en elkaar vasthouden. Behalve het fysieke contact dat zo gemist wordt, moet de gastenlijst ook nog eens flink ingekort worden, waardoor niet alle dierbaren aanwezig kunnen zijn op de uitvaart. Dat voelt wrang en haast onmenselijk. Daarom doen we er alles aan om de afstand zo klein mogelijk te laten voelen en op een persoonlijke en waardige manier afscheid te kunnen nemen.

Onduidelijkheid

Alles verloopt even wat anders dan gewend. Bij Uitvaartzorg Boerhaave begrijpen we dat alle coronamaatregelen en vele veranderingen vragen en verwarring oproepen. Hoe kan je mensen condoleren op afstand en sympathie en steun laten blijken aan de nabestaanden? En hoe kan je de mensen die niet aanwezig kunnen zijn, toch betrekken bij de uitvaart?

Nabestaanden steunen

Voor nabestaanden is het een extra moeilijke tijd. Het is in sommige gevallen niet mogelijk om afscheid te nemen van je dierbare of de manier waarop ze afscheid moeten nemen wordt beperkt. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, kun je een aantal dingen doen. In plaats van een troostende omhelzing, kun je wat langer de tijd nemen voor een gesprek, een uitgebreidere condealancekaart schrijven en een luisterend oor bieden. Bel ze op of laat bloemen of pan soep bezorgen met een persoonlijk bericht om te laten weten dat je aan ze denkt. Ook kun je vragen wat de persoon nodig heeft en hierbij je hulp aanbieden.

Erehaag

Om de mensen die niet aanwezig kunnen zijn tegemoet te komen, zijn er verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om deze mensen afscheid te laten nemen middels een erehaag of drive-thru condealance. Mensen kunnen bijvoorbeeld bloemen leggen terwijl de rouwwagen voorbij rijdt of een opstelling maken bij de kist. Zo ben je toch samen en kunnen mensen hun steun betuigen en de overledene eren op een veilige afstand.

Voor nabestaanden is het een extra moeilijke tijd

Live-stream

Een andere mogelijkheid is om de dienst te filmen en via een live-stream te laten bekijken door de mensen thuis. Mensen die er graag bij hadden willen zijn, kun je bij de dienst betrekken door bijvoorbeeld een foto van ze op een stoel te plaatsen. Ook kun je mensen vragen om vooraf iets op te nemen en een groet uit te spreken, wat vervolgens in een compilatiefilmpje getoond wordt tijdens de uitvaart. De mensen kunnen hier zelf invulling aan geven: ze kunnen een verhaal vertellen, een lied of gedicht voordragen. Ook kunnen mensen bijvoorbeeld een digitale boodschap achterlaten in een online condealanceregister of iets zelf maken – een bloemstuk, tekening, of versiering voor op de kist of het graf, wat verwerkt wordt in de dienst.

Meer mogelijkheden

Maar daar houden de mogelijkheden niet op. Ondanks alle beperkingen is er nog veel mogelijk om op een creatieve manier een betekenisvol afscheid te organiseren. Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we graag met je mee om tot een passende invulling te komen en staan we paraat om de wensen van de overledene en nabestaanden zo goed mogelijk te eren. Neem dus gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken en antwoord op al je vragen te krijgen.

Datum: 12 november 2020