uitvaartverzekeringen

Uitvaartverzekeringen: afsluiten of toch niet?

We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten. In deze blog zetten we de voordelen en alternatieven van een uitvaartverzekering voor je op een rij. Zo krijg je een beter beeld van deze verzekering en kun je zelf besluiten of je deze wilt afsluiten.

Wat is het precies?

Een uitvaartverzekering wordt afgesloten om nabestaanden de kosten van een uitvaart (deels) te besparen. In Nederland kost een uitvaart gemiddeld zo’n €7.500,- tot €9.500,-, wat niet iedereen zomaar ergens heeft liggen in het geval van (plots) overlijden. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, betaal je maandelijks een premie voor een dienstenpakket of een uit te betalen bedrag bij het overlijden. Op die manier weet je zeker dat wanneer je komt te overlijden, de kosten van je uitvaart (grotendeels) worden gedekt door de verzekeraar. Bij de keuze voor een dienstenpakket helpt de verzekeraar je nabestaanden bovendien bij het organiseren van je uitvaart. Dit neemt je nabestaanden veel zorgen en werk uit handen in een emotionele tijd.

De kosten

Er zijn veel verschillende uitvaartverzekeringen en verzekeraars. Afhankelijk van jouw wensen, het pakket dat je uitkiest en/of het bedrag dat je bij je overlijden wilt laten uitkeren aan je nabestaanden, kan de premie die je betaalt verschillen. Het is daarom altijd een goed idee om het aanbod en de verschillende manieren van verzekeren door te nemen en de premie vooraf te berekenen zodat je de juiste keuze kunt maken. Let er daarbij ook op dat je nadenkt over de uitvaartverzorger. Wil je een andere uitvaartverzorger dan de verzekeraar? Dan is het slimmer om een uit te keren bedrag te verzekeren in plaats van een uitvaartverzekering met een dienstenpakket af te sluiten. Neem jouw wensen, eisen en verwachtingen daarom vooraf door en gebruik deze bij het uitkiezen van een uitvaartverzekering.

Alternatieven

Wanneer je ervoor kiest om geen uitvaartverzekering af te sluiten, dan zijn er een paar alternatieven. Zo kun je zelf een spaarrekening voor de kosten van je uitvaart openen. Echter ben je in dat geval niet zeker van het bedrag dat je nabestaanden krijgen als je niet direct een flink bedrag op deze spaarrekening kan storten. Van tevoren kunnen we namelijk niet weten wanneer we zullen overlijden. Of je dus de tijd hebt om voldoende geld op deze spaarrekening te zetten, zul je niet zeker weten. Daarbij is het vaak ook niet mogelijk voor nabestaanden om na het overlijden direct bij de bankrekening(en) van de overledene te komen, waardoor ze mogelijk de uitvaart alsnog eerst zelf moeten betalen.
Met deze punten op een rij kun je zelf een afweging maken over de noodzaak van een uitvaartverzekering. Gebruik de tips uit deze blog om te kijken naar de mogelijkheden en om de juiste verzekering te vinden als je dit van plan bent.

Datum: 06 februari 2024