Iris-van-Lunenburg

Iris van Lunenburg: ‘Ik doe nu iets wat ik leuk vind en waarvan ik heel blij word.’

Presentatrice en columnist Iris van Lunenburg bewijst dat beauty and brains prima samengaan. En toch blijkt daar nog steeds een groot vooroordeel over te bestaan. ‘Als je er als vrouw goed verzorgd uitziet, word je al gauw als ‘dom’ bestempeld. Als ik serieus genomen wilde worden, kon ik maar beter geen jurkje dragen of make-up op hebben, kreeg ik regelmatig te horen’, verbaast Iris zich nog steeds. ‘Dat heeft me vaak onzeker gemaakt. Ik was ineens met heel andere dingen bezig dan met wie ik was – en belangrijker nog: met wat ik te vertellen had.’

Als klein meisje viel Iris al op: ‘Ik was 3 maanden oud toen ik geadopteerd werd en vanuit mijn geboorteland Haïti naar Nederland kwam. Voordat ik naar Den Haag verhuisde, woonde ik 10 jaar in Emmen. Ik was daar het enige donkere kindje, maar dat vond ik eigenlijk wel leuk. Ik viel niet alleen op vanwege mijn huidskleur, maar blijkbaar ook door mijn enthousiasme.’ Lachend: ‘Ik was 4 jaar toen ik op klassiek ballet ging en daar kreeg ik vaak te horen dat ik altijd haantje de voorste was en in mijn schoolrapporten kun je teruglezen dat ik te veel praatte. Ik kreeg vaak te horen dat ik net té veel en té luid was. Als kind al, maar later ook op een andere manier toen ik voor de media ging werken. Té sexy of té vrouwelijk gekleed. Dat soort dingen. Och. Achteraf denk ik dat dat vooral een ‘mannen-vrouwen-ding’ is, want volgens mij krijgen mannen nooit te horen dat ze er te mannelijk zouden uitzien. Ik heb lang geprobeerd aan die verwachtingen van anderen te voldoen, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Ik ben nu mezelf en daar word ik veel gelukkiger van. Ik mag mijn eigen ruimte innemen, en waarom ook niet? Er is immers ruimte voor iedereen!’

Racisme

‘Maar het feit dat ik vroeger opviel heeft vast ook wel met mijn huidskleur te maken’, realiseert ze zich. ‘In Emmen was ik vaak een van de weinige donkere meisjes, en in Den Haag was dat eigenlijk ook het geval. Dan voldoe je sowieso niet altijd aan het beeld dat anderen van je hebben. Er werd bijvoorbeeld wel eens tegen me gezegd: ‘Waren ze allemaal maar zoals jij’. Dat vatte ik toen op als een compliment, maar later realiseerde ik me dat het dat eigenlijk helemaal niet is. Het impliceert immers dat mensen met een zwarte huidskleur anders zouden zijn of allemaal één en dezelfde persoonlijkheid, kenmerken en gedragingen hebben. Gelukkig heb ik persoonlijk nooit echt met de negatieve gevolgen van racisme te maken gehad. Misschien komt dit doordat ik een vrouw ben, want ik denk dat je als vrouw überhaupt minder snel als bedreigend wordt gezien dan als man. Of misschien heb ik gewoon geluk gehad en sta ik daardoor anders in het leven. Meer onbevangen, al blijft het zeker een thema waar je je bewust van moet blijven. Want racisme bestaat wel degelijk en ik vind het een goede zaak dat na de vreselijke moord op George Floyd er in ieder geval meer bewustwording lijkt te zijn.’

Media

Voordat Iris in de wereld van de media terecht kwam, had ze echter heel andere toekomstplannen, want ze studeerde eerst nog Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Ik droomde toen nog van een baan als strafrechtadvocaat of een toekomst in de Tweede Kamer. Dat leek me fantastisch! Maar in mijn studententijd maakte ik kennis met de Studentenradio en dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Daarnaast speelde ik diverse kleine rolletjes in commercials. In die periode is dan ook mijn interesse ontstaan voor het werk achter de camera. Omdat me dat ontzettend tof leek, heb ik me aangemeld voor de BNN University, het interne opleidingstraject van destijds BNN. Er waren enorm veel aanmeldingen, maar ik was één van de gelukkigen die werden uitgekozen. In een half jaar tijd word je daar klaargestoomd tot mediaprofessional. Je leert er echt alles: van regie tot redactie en van productie tot presentatie’, klinkt het enthousiast. Vanaf dat moment bouwde Iris in relatief korte tijd dan ook een indrukwekkend cv op: van verslaggever bij Het Parool en columnist voor Quote en Metro tot presentatrice van een documentaireserie voor de NTR en programma’s voor online platform LINDA.tv. ‘Sinds juni van dit jaar zie je mij ook regelmatig aan de desk van Shownieuws staan en deze zomer speelde ik een minirolletje in Flikken Rotterdam’, vult de goedlachse duizendpoot aan. ‘Ik heb nu echt iets gevonden wat ik leuk vind en waarvan ik heel blij word. Zowel het schrijven, en dan het liefst over politieke of maatschappelijke thema’s, als tv maken vind ik echt superleuk om te doen. Shownieuws is een heel leuke combi van entertainment en actuele onderwerpen. ‘Ik ben in ieder geval ontzettend blij met deze mooie kansen. Voor corona werd ik ook veel ingehuurd als dagvoorzitter en debatleider, maar doordat alle events stil lagen kon dat niet meer. Ik heb me toen wel afgevraagd hoe lang die situatie zou gaan duren. Maar het meest lastige vond ik toch wel dat ik niet meer zomaar met vrienden kon afspreken. Het sociale, het spontane. Zomaar mensen ontmoeten en avonturen beleven. Dat ging natuurlijk niet meer. Op sociaal gebied stond alles op een heel laag pitje en dat vond ik best pittig. Gelukkig trok qua werk het in het najaar weer aan met hybride congressen, waarbij er slechts 30 mensen in de zaal zaten en 500 deelnemers alles via een livestream konden volgen.’

“Ik doe nu iets wat ik leuk vind en waarvan ik heel blij word”

Ontspanning

Ondanks haar drukke leven weet Iris de balans goed te bewaren. ‘Om te ontspannen vind ik het heel fijn om te mediteren. Ook ga ik graag naar musea. Ik houd van kunst’, klinkt het gepassioneerd. ‘Dat voedt me echt. Vooral schilderkunst, ballet en opera. En ik lees graag. Ik hou van memoires, zoals die van Michelle Obama en Kamala Harris. Of literaire thrillers: daar smul ik van! En dan het liefst van Nederlandse, vrouwelijke schrijvers’, besluit ze haar verhaal.

10 vragen

1 Wat is jouw gekste gewoonte?
Mijn gekste gewoonte is dat ik bizar goed namen onthoud. Dit kwam me qua werk extra goed van pas toen ik een dagelijkse rubriek schreef voor Het Parool, maar in mijn vrije tijd is het soms zelfs echt een beetje irritant.

2 Welk item kun jij niet missen als je de deur uitstapt?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat is toch écht mijn telefoon.

3 Welk gerecht zou in jouw restaurant op de kaart staan?
Oesters, want dat is mijn lievelingseten. Maar ik zou ook zorgen voor een goede wijnkaart, met daarop de heerlijkste Spätburgunder wijnen van Duitse wijnboeren rond de Ahr.

4 Wie of wat móét je volgen op social media?
Mij natuurlijk, haha, maar ook @shownieuws, @oprah en @michelleobama. Oprah Winfrey is mijn grote voorbeeld. Haar berichten zijn zó inspirerend; ze voegen echt iets toe.

5 Bij welke historische gebeurtenis had je aanwezig willen zijn?
Een specifieke gebeurtenis kan ik niet zo bedenken, maar de ‘Summer of Love’, met Woodstock, vrijheid-blijheid en de seksuele revolutie lijkt me wel wat. Althans, de versie die we zien in films. In het echt was dat natuurlijk óók de tijd van Martin Luther King en Vietnam Oorlog.

6 Waar let jij op bij jezelf als je iemand voor het eerst ontmoet?
Dat ik een open uitstraling heb, de ander recht in de ogen kijk, zodat de ander zich welkom en op zijn gemak voelt.

7 Wat is wat jou betreft een onderschat kledingstuk?
De bh, maar ook lingerie in het algemeen. Het is de fundatie. Als dat goed zit, valt de rest van je kleding ook mooi en voel je jezelf ook veel beter.

8 Welke beroemdheid zou jij een perfecte 10 geven?
Oprah Winfrey! Zij is één van de redenen dat ik voor de media ben gaan werken. Zij heeft het zó goed gedaan en is heel maatschappelijk betrokken! Zij is echt een positief voorbeeld voor meisjes en vrouwen van kleur.

9 Wat zou jij het liefst willen dat men zich van jou herinnert?
Mijn positiviteit en dat ik een positieve bijdrage heb geleverd aan de dingen die ik doe.

10 Wat voor advies wil je de lezers meegeven?
Jij mag er zijn. Neem je ruimte in en maak je niet kleiner. Er is genoeg ruimte voor iedereen. Laat zien wat je in je mars hebt.

Dreams

Oprah Winfrey is mijn grote voorbeeld. Ik droom ervan om, net als zij, een eigen talkshow te krijgen over relevante, maatschappelijke thema’s die vrouwen inspireren. Het lijkt me geweldig om aan de ene kant die human interest verhalen te vertellen, maar aan de andere kant ook de humor en entertainment niet te vergeten. Om daar een goede balans in te krijgen, dat is echt mijn droom. Programma’s als Hart in Aktie, of wat vroeger wat denigrerend ‘hulp-tv’ werd genoemd, vind ik ook altijd fijn om naar te kijken. En ja, op persoonlijk vlak hoop ik ooit, als het me gegund is, moeder te worden. Maar nu nog even niet hoor. Dat is meer iets voor later.

Photographer: Rene van der Hulst
Hairdresser: Corné Snels (Hardy’s)
Producer: Elly Jole (Hardys)
Video production: Cinefy
Location: Buitenplaats Doornburgh

Datum: 29 januari 2024