Toprak-Yalçiner

‘Er was een leven voordat ik moeder werd, en erna’

‘Ja hoor, ik kende ForYou Magazine al. Ik haalde er altijd al veel inspiratie uit over huidverzorging. Er staan goede tips en regelmatig leuke aanbiedingen in. Daar kan ik echt van smullen. Ik vind het dan ook tof dat ik nu op de cover kom’, vertelt actrice Toprak Yalçiner enthousiast tijdens het verkleden tussen twee fotosessies in. Even later staat ze weer geconcentreerd voor de camera in één van de schitterende creaties van het Nederlandse ontwerpersduo Spijkers en Spijkers.

Toprak beleefde haar grote doorbraak op de Nederlandse televisie met haar rol als Nuran Baydar in de soapserie ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ (GTST). ‘Ik kom uit een cultureel gezin. Mijn moeder is heel maatschappelijk ingesteld en net als mijn vader bezig met theater maken. Zo zijn mijn vader en zus in de film ‘Atilla’, van GTST-acteur Alkan Çöklü, te zien. Atilla ging onlangs op het Nederlands Film Festival in première. Mijn vader speelt daarin één van de hoofdrollen. Mijn zus is theatermaakster. Zij ademt gewoon kunst! Acteren is in ons gezin altijd erg belangrijk geweest. Het was dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat ik ingeschreven stond bij een castingbureau. En tien jaar geleden kreeg ik ineens een telefoontje met de vraag of ik auditie voor GTST wilde gaan doen. Zo is voor mij het balletje gaan rollen.’

Docent Engels

Destijds was Toprak nog docent Engels op een middelbare school. ‘Alhoewel het acteren altijd een rol heeft gespeeld binnen ons gezin, koos ik er toch voor om een docentenopleiding Engels te gaan doen toen ik van de middelbare school kwam. In die tijd verhuisde mijn zus naar Turkije. Het leek mij ook geweldig om dat ooit te doen en daarom koos ik bewust voor een vak dat ik ook in het buitenland zou kunnen uitoefenen. Als docent Engels kun je natuurlijk overal aan de slag. Ik kijk met plezier op die jaren terug. Die eerste stages, en later het zelf voor de klas staan, vond ik écht fijn. Dat is dat maatschappelijke stukje van mijn moeder. Dat zit gewoon in mijn DNA. Net als entertainment.’

Wishlist

De fotoshoot lijkt Toprak gemakkelijk af te gaan. Zonder moeite neemt ze op aanwijzingen van de fotograaf verschillende poses in en weet ze de juiste uitstraling weer te geven. ‘Ik doe wel vaak fotoshoots en durf best veel uit handen te geven. Ik zou het tof vinden ooit een keer voor Vogue Living te mogen poseren. Daar staan altijd zúlke mooie foto’s in! Dat staat nog op mijn wishlist.’ In 2016 poseerde de actrice voor mannen-lifestyle-magazine JFK. ‘Semi-bloot op de foto gaan was destijds een bucketlistdingetje. Ik zat toen op een piek van mijn carrière en was er klaar voor. Het was een weloverwogen keuze en ik ben trots dat ik het gedaan heb, maar zou het nu niet meer doen. Ik heb nu zo’n ander leven. Vooral sinds ik twee jaar geleden moeder werd. Het moederschap heeft mijn leven in tweeën gedeeld: er was een leven voordat ik moeder werd, en er is een leven erna. Mijn zoontje is nu 2 en ik wil zoveel mogelijk tijd met hem besteden. Daar kan ik enorm van genieten. Ik doe ook mijn best om hem tweetalig op te voeden door een half uur per dag Turks met hem te praten. Als mijn moeder op hem past, praat ze altijd Turks met hem. Mijn schoonouders, die een Nederlandse achtergrond hebben, gaan er trouwens ook heel tof mee om. Mijn zoontje praat Nederlands met hen, maar gebruikt tussendoor wel af en toe Turkse woorden. Zij leren die nu ook, zodat ze die woordjes ook kunnen gebruiken. Zelf was ik nog een baby toen ik vanuit Turkije naar Nederland kwam en ik woon dus al bijna mijn hele leven in Nederland. Ik word er soms kriegelig van als mij gevraagd wordt of ik me Turkse of Nederlandse voel. Ik voel me gewoon mens, dat staat op nummer 1, en zie het als een verrijking dat ik met twee verschillende culturen ben opgegroeid.’

“Ik zie het als een verrijking dat ik
met twee verschillende culturen ben opgegroeid.”

Vangnet

Een ondernemende peuter opvoeden en daarnaast een veeleisende baan als actrice hebben, vergt wel het nodige organisatietalent. ‘Ik heb een heel goed vangnet. Mijn vriend springt bij waar hij kan, evenals mijn moeder, schoonfamilie en mijn zus, die inmiddels weer in Nederland woont. Eigenlijk kan hij altijd wel bij iemand terecht. Ik voel me zó gezegend met beide families’, klinkt het dankbaar. ‘Hij gaat sowieso twee dagen in de week naar de crèche en daarnaast is hij bij iemand van de familie als ik op de set ben. Als hij daar is, heb ik écht geen zorgen en kan ik me helemaal op mijn werk concentreren. Hij heeft het er gewoon enorm naar zijn zin. Hij heeft ook bij iedereen zijn eigen bedje. Bij hen heeft hij de leukste tijd. Het is gewoon feest voor hem als hij bij mijn moeder, schoonouders of zus is.’

Rust en onrust

Op dit moment zijn er geen series of films waarin Toprak speelt, maar ze heeft wel regelmatig losse opnames of afspraken voor haar werk. ‘Zo zijn er pas nog opnames geweest voor een nieuw spelprogramma op SBS6, waarvoor ik in één aflevering meespeel. Het programma is waarschijnlijk vanaf januari te zien. Onlangs zijn ook de laatste opnames van ‘De Slet van 6 vwo’ afgerond, een serie die op NPO te zien is en waarin ik meespeel. Die serie is zó goed geschreven. De cast is heel leuk en bestaat uit een hele lichting nieuwe acteurs. Echt geweldig! Op dit moment zit ik even zonder acteerklus. Ik ben wel actief met events en aan het brainstormen met mijn manager. Zo’n periode tussen twee klussen in zorgt aan de ene kant voor rust, maar aan de andere kant ook voor onrust, want je vraagt je continu af wanneer er weer iets nieuws op je pad komt. Maar aan de andere kant probeer ik er ook maar zoveel mogelijk van te genieten. Ik kan nu veel tijd met mijn zoontje doorbrengen en dat is echt genieten!’

10 vragen

1 Wat is jouw gekste gewoonte?
Samen met mijn zoontje gekke dansjes doen als we muziek horen.

2 Welk item kun jij niet missen als je de deur uitstapt?
Lippenbalsem en een pompje desinfectiegel.

3 Welk gerecht zou in jouw restaurant op de kaart staan?
Zeeuwse oesters en Spaanse tapas. Ik houd van kleine hapjes en shared dining, maar eigenlijk vind ik alles lekker.

4 Wie of wat móét je volgen op social media?
Zelf volg ik mijn eigen vriendinnen om op de hoogte te blijven van wat ze doen. En verder kijk ik op social media graag naar ideeën over wooninspiratie.

5 Bij welke historische gebeurtenis had je aanwezig willen zijn?
Ik had graag de tijd van de Dolle Mina’s mee willen maken, die streden voor hun dochters en kleindochters, vrouwenemancipatie en ‘baas in eigen buik’.

6 Waar let jij op bij jezelf als je iemand voor het eerst ontmoet?
In eerste instantie of ik me op mijn gemak voel. Maar dat laat ik al vrij snel los en dan probeer ik alleen maar een tof gesprek of een tof moment te creëren.

7 Wat is wat jou betreft een onderschat kledingstuk?
Loungewear is door de corona helemaal terug van weggeweest. Ik weet nog dat ik, toen ik 18 was, voor het eerst uitging in een joggingpak. Dat was echt cool.

8 Welke beroemdheid zou jij een perfecte 10 geven?
Jane Fonda. Ik vind het fantastisch hoe zij nog steeds acteert. En Oprah Winfrey vind ik ook een heel inspirerende vrouw.

9 Wat zou jij het liefst willen dat men zich van jou herinnert?
Als iemand die heel erg enthousiast en gezellig is. Een optimist. Iemand die alles uit het leven wil halen.

10 Wat voor advies wil je de lezers meegeven?
Blijf altijd dicht bij jezelf. Leer van jezelf te houden. En blijf aan jezelf werken. Want als je dat doet, zul je merken dat je dromen uitkomen.

Dreams

Het lijkt me geweldig om met mijn gezin drie maanden in Canada te verblijven. En ik zou dolgraag weer deel uitmaken van een supercoole cast. Het aanwezig zijn op de set is zó tof! Dan ben ik écht bezig met mijn passie.

Datum: 29 januari 2024