blessure

Een blessure? De sportpodotherapeut weet raad!

Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk! Maar wat als de sporter ineens last krijgt van de voet, enkel, heup, knie of lage rug? Bij een blessure weet de sportpodotherapeut raad.

Deskundig onderzoek

Ruud Schreur is sportpodotherapeut bij de Praktijk voor Podotherapie Zwolle. Door middel van deskundig onderzoek onderzoekt hij de oorzaak van de blessure. Na het onderzoek wordt er een behandelplan op maat gemaakt en met jou overlegd. De behandeling kan onder andere bestaan uit sportpodotherapeutische zolen, (teen)orthese, het mobiliseren van de voet, schoenmodificaties, schoenadvies, vilttherapieën en taping, nagelbeugel en -prothese, instrumentele behandeling en voorlichting/advies. Hierdoor kan iedere blessure doelmatig worden behandeld; de wens van iedere sporter!

Hoe kies je de juiste sportschoen?

Er zijn tientallen verschillende sportschoenen te koop, omdat elke sport zijn eigen belasting en een specifieke ondergrond kent. Tips voor het kopen van de juiste sportschoenen:

  •  Schoenen moeten de juiste pasvorm hebben, met voldoende ruimte in zowel de lengte als de breedte. 
  • Als je staat, moet de schoen 1 cm langer zijn dan de langste teen. Ook moeten je tenen in de hoogte voldoende bewegingsruimte hebben. 
  • Laat je voeten elk jaar opmeten. Je voeten veranderen van vorm naarmate je ouder wordt. 
  • Een stevig contrefort (hielversteviging) is belangrijk. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet gemakkelijk vervormen. 
  • Veter- en klittenbandsluitingen op de wreef geven extra stabiliteit.
    Deze tips zijn niet voor iedere sportschoen van toepassing. Zo heeft een balletschoen een andere functie dan een hardloopschoen.

Een voet beweegt nooit alleen

Blessure voorkomen

Steeds meer sporters weten Ruud te vinden om hun blessures voor te blijven of hun prestaties te verbeteren. Dit bereikt hij door het verbeteren van de voetstand en beweegpatronen. Een voet beweegt nooit alleen, maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde ‘beweegketen’. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Ruud bekijkt de gehele beweegketen en onderzoekt de oorzaak van het probleem.

Erkend paramedicus

Een sportpodotherapeut heeft de 2-jarige post-HBO-opleiding Sportpodotherapie doorlopen, na het afronden van de algemene 4-jarige voltijds HBO-opleiding Podotherapie. Een sportpodotherapeut is een erkend paramedicus.

Je kunt rechtstreeks, zonder verwijzing van een huisarts of medisch specialist, een afspraak maken met de Praktijk voor Podotherapie Zwolle.

Datum: 28 maart 2023