voeten

Hallo zomerse voeten, vaarwel schimmelnagels en eeltvorming!

De zomer komt eraan! Die dikke truien mogen de kast weer in en eindelijk kun je je zomerse jurkjes weer aan, maar dan moet je daar natuurlijk wel bijpassende schoenen bij hebben! Maar wanneer je die aan wilt te trekken word je toch een beetje onzeker. Je hebt namelijk best wel wat eelt op je voeten en is dat nou een schimmelnagel?

Voetklachten in winterslaap

Voetproblemen zijn er in allerlei soorten en maten. Waar de ene klacht veel pijn veroorzaakt, kun je van de andere pas na maanden last krijgen. Eeltvorming en schimmelnagels zijn daar een goed voorbeeld van. De kans is groot dat je gedurende de wintermaanden nergens last van hebt gehad, maar dan tijdens de zomer ineens ontdekt dat er toch wel degelijk iets met je voeten aan de hand is.

Eeltvorming

Eeltvorming is eigenlijk een natuurlijke beschermlaag en is vaak een reactie van de huid op extra druk. Waar een beetje eeltvorming niet voor problemen hoeft te zorgen, kan overmatig eelt vervelende klachten veroorzaken. Doorgaans komt eelt vaak voor bij onze ‘drukpunten’. Dit zijn ons hiel, bal van de voet en andere plaatsen waar waarop we vaak staan en dus druk op uitoefenen. Wanneer de laag te dik wordt, kan dit pijn veroorzaken bij het lopen. Bovendien kun je last krijgen van vervelende likdoorns.

Kies goed passend schoeisel

Wanneer je goed passende schoenen draagt, kun je eeltvorming zoveel mogelijk voorkomen. Slecht zittend schoeisel zorgt er namelijk voor dat er extra druk boven op de tenen en teentoppen komt. Je schoenen zijn dan dus eigenlijk te klein of te nauw, hierdoor krijgen je voeten niet de ruimte die ze nodig hebben en ontstaat er constante wrijving tussen de schoen en huid. Zorg er dus voor dat je altijd goed zittende schoenen draagt, hoe verleidelijk die prachtige pumps dan misschien ook mogen zijn.

Geef je voeten vandaag nog de opknapbeurt die ze verdienen

Schimmelnagels

Om schimmelnagels te voorkomen zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden. Gezonde nagels hebben een goede afweer tegen schimmels, maar beschadigde nagels zijn erg vatbaar. Onder de juiste omstandigheden kunnen schimmels zich makkelijk verspreiden. Ze zijn te vinden in veel gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen of sauna’s en zijn erg besmettelijk. Het is daarom zaak je voeten zo gezond mogelijk te houden. Zo is de kans klein dat schimmels op jouw voeten blijven plakken en kun je een schimmelinfectie voorkomen.

Slippers, schone sokken en goed afdrogen

Er zijn veel dingen die je kunt doen om schimmelnagels te voorkomen. Was je voeten bijvoorbeeld dagelijks en droog ze altijd goed af, vooral tussen de tenen. Trek elke dag schone sokken aan draag schoenen niet te lang achter elkaar. Ook kan het helpen om je schoenen en sokken in te sprayen met schimmelwerende spray. Bovendien is het raadzaam om altijd slippers te dragen in openbare ruimtes als zwembaden, sauna’s of kleedkamers.

Meer weten?

Wil jij meer weten of het voorkomen van eeltvorming of schimmelnagels? Bij Medische Voetzorg Den Bosch staat de patiënt centraal. Medisch pedicure Fleur Wagenaar is expert op het gebied van professionele voetverzorging. Met haar specialistische kennis krijg je altijd een passend advies over de juiste behandeling en verzorging bij voetproblematiek. Neem contact op en maak je wensen kenbaar. Door haar sta je weer stevig en comfortabel in je zomerse schoenen.

Datum: 22 mei 2020