hielkloven

Hielkloven? Tips van de pedicure!

Hielkloven is een voorbeeld van zo’n typisch winters ongemak waar onze voeten in de winter mee te maken krijgen. Dat komt doordat kou één van de belangrijkste oorzaken is van deze kwaal. De grote vraag is dan ook: wat kun je eraan doen?

Wat zijn hielkloven?

Een gezonde voethuid is elastisch en beweegt mee met de bewegingen van je voet. Een droge huid is stugger kan het gewicht van je lichaam tijdens het lopen of staan niet goed opvangen. De droge huid barst als het ware open. Er ontstaan verticale scheurtjes in de dikke eeltlaag van je hielen.

Symptomen

De symptomen van hielkloven op een rijtje:

  •  diepe groeven in de huid rond de hiel
  • de groeven voelen pijnlijk aan
  • de groeven jeuken
  • er kunnen bloed en ontstekingen ontstaan

Twee soorten kloven

Droge kloven aan de hiel, die ontstaan door verminderde talgafscheiding en beperkte transpiratievorming aan de hiel, is één vorm van hielkloven. Daarnaast bestaan er ook vochtige kloven tussen, over en onder je tenen. Deze ontstaan door een verweekte huid bij overmatige transpiratie óf langdurig contact met water. Schimmelinfectie is de voornaamste oorzaak van deze variant van kloven. Fleur Wagenaar is medisch pedicure bij Medische Voetzorg Den Bosch, en vertelt: ‘Het is belangrijk dat zo’n infectie eerst behandeld wordt met speciale medicatie. Dit is een antischimmelmiddel dat wij in onze drogist verkopen.’

Behandeling van droge kloven

Fleur: ‘Als pedicure kan ik je vaak gemakkelijk van kloven afhelpen.’ Bij droge kloven is de behandeling erop gericht om zoveel mogelijk overmatig eelt te verwijderen. Denk hierbij voornamelijk aan het eelt dat zich vormt bij de randjes van de kloven. Door eelt te verwijderen, kan de elasticiteit van de huid zich herstellen. Hierdoor zal de genezing sneller gaan.

Een droge huid is stugger kan het gewicht van je lichaam niet goed opvangen

Behandeling van vochtige kloven

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht om zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Als de infecties in een vergevorderd stadium zijn, zal de pedicure je naar de huisarts verwijzen. Soms worden antidrukmiddelen of orthesen aangebracht om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor kloven minder snel opnieuw kunnen ontstaan.

Tips van de pedicure

Fleur heeft een aantal tips opgesteld die je kunnen helpen kloven te voorkomen.

  1. Om vochtige kloven te voorkomen is het belangrijk dat je je voeten zo droog mogelijk houdt en áltijd goed je tenen afdroogt. Vergeet de stukjes huid tussen de tenen niet!
  2. Verzorg kleine wondjes meteen. De pedicure kan je advies geven wat betreft producten voor thuisgebruik.
  3. Over het algemeen geldt: goede verzorging verkleint de kans op hielkloven aanzienlijk. Laat je over de juiste producten adviseren door de pedicure en gebruik de producten structureel. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Waarom kan ik jou helpen?

Als medisch pedicure ben ik breed opgeleid om alle mogelijke risicovoeten te behandelen. Deze kunnen onder andere ontstaan zijn door reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Heb jij last van je voeten? Dan kun je bij mij terecht voor professionele voetverzorging. Maar ook als je geen problemen hebt met je voeten ben je van harte welkom voor een voetbehandeling. Daarnaast kun je bij onze webwinkel terecht voor producten voor voetverzorging. Om de beste producten te kunnen verkopen, heb ik de opleiding Drogist in mei 2019 afgerond. Alles voor de gezonde voet!

Datum: 10 december 2019