voeten

Hoe verzorg je als sporter je voeten?

De winter is een fijne tijd om aan het sporten te gaan. Een rondje hardlopen in de vroege ochtend, of lekker binnen in de sportschool. Wat je alleen niet ziet is dat onder je schoenen en onder je sokken je voeten het hard te verduren te krijgen. De warme sokken en warme schoenen creëren namelijk een ideale omgeving voor allerlei voetproblemen. Zorg er dus voor dat je naast het sporten ook wat aandacht geeft aan je voeten deze winter. Kirsten Driessen, eigenaar van Hallo Voet Pedicuresalon, geeft enkele tips voor voetverzorging tijdens het sporten.

Tevoorschijn in de avond

Je voeten zitten zowat de hele winter ingepakt. Als het niet in je dikke winterschoenen is, dan wel in zweterige sportschoenen. Ze komen ‘s avonds pas weer tevoorschijn, als je onder de veren duikt. In je schoenen is het lekker warm, vochtig door het zweet van het sporten en alles blijft lang op dezelfde plek. Er ontstaat zo een ideale situatie voor schimmels en bacteriën om te gaan groeien. Die schimmels en bacteriën nemen allerlei problemen met zich mee. Dus verhul je jouw voeten maar weer in de schoenen en sokken, waardoor alles alleen maar erger wordt.

Ontlasten van je voeten

Wat kun je zelf doen om de problemen te voorkomen? Een tip van Kirsten is om wandelwol te gebruiken. Wandelwol bestaat uit speciaal geprepareerd schapenwol, geschikt om in je sokken te doen tijdens het wandelen. De wol regelt de temperatuur – wandelwol kan verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer – en het absorbeert je zweet. Je ontlast hiermee je voet hiermee van pijnlijke plekken in je voet. Wandelwol werkt vooral preventief. Als je al last hebt van problemen kan ik je in mijn pedicuresalon hierbij helpen. Ik weet raad bij allerlei voetklachten die vaak in de winter ontstaan, zoals als schimmels, blaren en likdoorns.

Een natuurlijke pleister

Wandelwol is ook handig bij het voorkomen van blaren. Blaren ontstaan als je schoen over een plekje in je voet wrijft of als je voet ergens erg warm wordt. Je huid maakt dan een eigen pleister om de huid op die plek te beschermen: een pijnlijke blaar. Door wandelwol te gebruiken zorg je ervoor dat je schoenen niet langs de huid wrijft en regel je de temperatuur in je sok. Wandelwol is vooral geschikt voor korte afstanden, ideaal dus voor tijdens het sporten.

Wandelwol is ook handig bij het voorkomen van blaren

Intapen

Als je last hebt van pijn in je voet is intapen van specifieke gebieden een idee. Intapen beperkt de bewegingsvrijheid van je voet alleen wel aanzienlijk. Fanatiek sporten zoals je daarvoor deed, zal een stukje moeilijker worden. Wandelwol is dan misschien een betere optie. Mocht het wel nodig zijn tape ik in mijn salon ook voeten. Ik werk daarnaast met medical taping. Dit is een specifieke vorm van intapen. Dit kan helpen met herstel als je bijvoorbeeld door je enkel gegaan bent. Als je een groot probleem hebt met je voeten kun je het beste naar de (sport)therapeut gaan, maar medical taping kan ik sommige gevallen ook al helpen om je problemen te verlichten.

Meer over Hallo Voet

Je kunt bij mij terecht voor allerlei problemen met je voeten. Ik pas mijn behandelingen aan op maat en kijk naar wat jij nodig hebt. Als je dus last hebt tijdens het sporten van pijn, blaren of schimmels kan ik een oplossing voor je bieden. Het kan zo simpel zijn als het dragen van andere schoenen of het gebruiken van wandelwol, maar vaak kan ook een voetverzorgingsbehandeling of medical taping een uitkomst bieden. Ik zou zeggen, kom vooral langs!

Datum: 24 januari 2020